‘Kami tidak pernah terlibat dalam menjatuhkan kerajaan negeri’ – MCA Sabah

Kongsikan Artikel ini


Yen Tung (kiri), Hajiji (kanan) - GAMBAR FAIL

Yen Tung (kiri), Hajiji (kanan) – GAMBAR FAIL

KOTA KINABALU – Pengerusi MCA Sabah, Lu Yen Tung hari ini menegaskan parti itu tidak pernah terlibat dalam sebarang rancangan untuk menjatuhkan kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Lu berkata parti itu sentiasa menyokong kepimpinan Hajiji dan pendirian ini diputuskan dalam mesyuarat parti pada 11 Jan, yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pusat MCA

“Kerajaan Sabah yang ditubuhkan bersama Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berjanji akan menyokong kerajaan perpaduan di peringkat persekutuan.

“MCA Sabah berdiri dalam kedudukan yang sama dengan MCA Pusat kami menyokong pembentukan kerajaan perpaduan,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Beliau berkata jawatankuasa parti pusat telah memberikan MCA Sabah autonomi yang lebih besar dan parti itu akan menggunakannya untuk secara aktif menjaga hak dan kepentingan rakyat Sabah.

“MCA Sabah menggesa agar semua rakyat Sabah mengenepikan perbezaan dan kekal bersatu di bawah kepimpinan ketua menteri untuk membawa negeri ke arah pembangunan, kemakmuran dan kemajuan yang lebih besar.

Kemelut politik di Sabah baru-baru ini berpunca apabila Umno-Barisan Nasional (BN) Sabah mengumumkan untuk menarik balik sokongan mereka kepada Hajiji sebagai ketua menteri.

Usaha menjatuhkan Hajiji gagal apabila beliau menerima 44 Akuan Bersumpah (SD) daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *