KBS bantu BAM menyelesaikan kekurangan tempat latihan – Hannah

Kongsikan Artikel ini


Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata beliau akan mengadakan perbincangan dengan PSM untuk mencari cara untuk menawarkan infrastruktur sedia ada dan menyediakan tempat latihan yang mencukupi untuk pemain kebangsaan.  - BERNAMA

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata beliau akan mengadakan perbincangan dengan PSM untuk mencari cara untuk menawarkan infrastruktur sedia ada dan menyediakan tempat latihan yang mencukupi untuk pemain kebangsaan. – BERNAMA

KUALA LUMPUR – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan cuba membantu Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menangani kekurangan tempat latihan pemain negara di Akademi Badminton Malaysia (ABM) Bukit Kiara di sini.

Menterinya, Hannah Yeoh berkata beliau akan mengadakan perbincangan dengan Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) untuk mencari jalan menawarkan infrastruktur sedia ada dan menyediakan tempat latihan yang mencukupi untuk pemain kebangsaan.

“Ketiadaan tempat latihan bermakna pemain badminton perlu berhadapan dengan tempoh latihan yang kurang optimum atau tidak sesuai untuk mereka.

“Sebab itu kita perlu menyelesaikan isu ini secepat mungkin. Itu keutamaan saya berdasarkan lawatan hari ini,” katanya pada sidang media selepas menghadiri lawatan rasmi ke ABM hari ini, di mana isu itu adalah sebahagian daripada agenda utama yang dibincangkan semasa satu berjumpa dengan BAM di sana.

Mengenai pertemuannya baru-baru ini dengan pemain profesional negara, termasuk juara perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia, Hannah berkata bahawa ia adalah untuk membolehkannya mendengar masalah yang dihadapi pemain, dan untuk memberi jaminan kerajaan untuk membantu mereka yang mempunyai peluang yang baik. layak ke Sukan Olimpik 2024 di Paris, Perancis.

Hannah juga berkata pemain hoki wanita negara Hanis Nadiah Onn boleh membuat rayuan kepada Majlis Sukan Negara (MSN) atau Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) berhubung penggantungannya daripada pasukan kebangsaan dan digugurkan daripada beraksi di Asia Tenggara 2023. Sukan (SEA) di Kemboja Mei ini.

Beliau menambah bahawa kementeriannya akan membuat kenyataan rasmi tidak lama lagi mengenai senarai atlet yang akan terlibat dalam program ke Sukan Olimpik 2024, mengatakan bahawa model baharu diperlukan untuk membantu persatuan sukan kebangsaan serta atlet dan pemain profesional untuk menampung kos perbelanjaan yang tinggi untuk menyertai kejohanan sukan.

Memandangkan penganjuran acara sukan melibatkan kos yang besar, beliau juga berharap Bajet 2023, yang akan dibentangkan pada 24 Feb ini, dapat memberi sedikit harapan kepada persatuan sukan negara untuk membantu menyelesaikan isu-isu ini. – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *