KBS menyediakan geran RM30,000 untuk membantu mencungkil bakat dalam catur

Kongsikan Artikel ini


KAJANG, 29 Jan (Bernama) — Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menyampaikan geran RM30,000 kepada Persekutuan Catur Malaysia (MCF) supaya ia akan terus mengadakan kejohanan catur di peringkat akar umbi bagi mencari bakat baharu yang berkemampuan. bersaing di peringkat antarabangsa.

Menterinya Hannah Yeoh berkata beliau berharap MCF akan menganjurkan lebih banyak aktiviti seperti itu dan bekerjasama dengan sekolah untuk mempromosikan permainan itu dalam kalangan pelajar daripada semua kaum.

“MCF adalah sukan pertama yang menerima geran daripada kami, jadi kami berharap sumbangan kecil daripada KBS ini dapat membantu mereka untuk terus maju ke hadapan,” katanya selepas majlis penyampaian hadiah Kejohanan Catur Skolastik Kebangsaan peringkat sekolah di latihan Agro Bank pusat di sini hari ini.

Kejohanan tiga hari yang bermula pada Jumaat itu menyaksikan penyertaan 400 pelajar di seluruh negara dalam enam kategori.

Sementara itu, Presiden MCF Akhramsyah Muammar Ubaidah Sanusi berkata beliau bersyukur dengan pemberian itu kerana peruntukan itu dapat membantu mereka membangunkan permainan itu di Malaysia.

— BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *