Kenaikan kos sara hidup berpunca daripada gejala rasuah yang berleluasa – Tun M

Kongsikan Artikel ini


Dr Mahathir Mohamed - GAMBAR FAIL

Dr Mahathir Mohamed – GAMBAR FAIL

PUTRAJAYA – Peningkatan kos sara hidup di Malaysia berpunca daripada gejala rasuah yang berleluasa, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata apabila setiap perniagaan dan urusan mempunyai unsur rasuah ia akan menyebabkan harga barangan meningkat dan menjadi lebih mahal.

“Isu utama ialah rasuah, kos meningkat kerananya.

“Banyak barang murah tetapi apabila semuanya berkait dengan rasuah, harganya akan meningkat menyumbang kepada kos sara hidup yang tinggi.

“Ada perkara lain tetapi rasuah adalah salah satu faktor utama mengapa kos sara hidup tidak dapat dikurangkan,” katanya.

Dr Mahathir berkata demikian selepas menghadiri e-Forum Usahawan Bumiputera ‘Membina Ketahanan Ekonomi Bumiputera dan Cabaran Masa Depan’ di Yayasan Kepimpinan Perdana, di sini, pada Sabtu.

Ketika ditanya mengenai prestasi ekonomi Malaysia, beliau menyatakan kerajaan masih belum menyelesaikan isu kos sara hidup yang membebankan rakyat.

“Isunya masih ada, tiada rancangan konkrit untuk mengurangkan kos sara hidup selain menyuruh individu berhenti makan ayam jika harganya terlalu mahal.

“Itu bukan penyelesaiannya,” katanya.

Bagaimanapun Dr Mahathir yang juga bekas ahli parlimen Langkawi meramalkan Malaysia mampu mengharungi kemelesetan ekonomi global tahun ini.

Beliau berkata beliau percaya Malaysia akan diselamatkan kerana ia mempunyai pengeluaran tempatan yang mampu menembusi pasaran luar seperti industri sarung tangan dan komponen perubatan.

“Pasaran eksport terbukti berjaya, namun keadaan negara kita dengan kos sara hidup yang tinggi terus menghalang pemulihannya.

“Sesetengah individu terutamanya golongan miskin tidak mampu menyara diri tanpa bekerja mereka juga tidak mampu bersaing dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat,” katanya. – AWANI

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *