Kepolisan moral mencerminkan ketaksuban lama terhadap pakaian wanita, kata Awam

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Polis harus mengutamakan menerima laporan, menjalankan siasatan dan menghantar laporan siasatan mereka ke pejabat pendakwa raya tanpa membuat sebarang penghakiman berdasarkan penampilan pengadu, kata peguam bela hak asasi manusia.

Dalam satu kenyataan hari ini, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) berkata polis tidak boleh menggunakan alasan sedemikian untuk menghalang mana-mana pihak membuat laporan dan mereka tidak sepatutnya menjadi polisi moral atau menyebabkan atau menghalang pengadu atau mangsa membuat laporan.

“Kami tidak bersetuju dengan kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani mengatakan kelonggaran kod berpakaian di balai polis hanya dibenarkan dalam kes kecemasan dan terhad kepada situasi ‘hidup dan mati’,” kata kenyataan itu.

“Keadaan ini tidak sepatutnya wujud kerana bagaimana polis menentukan penilaian sedemikian dan memutuskan sama ada keadaan itu ‘hidup dan mati’?,” soalnya.

Pertubuhan itu juga berkata, menjadi tanggungjawab polis untuk menerima setiap laporan yang dibuat oleh mana-mana pihak tanpa syarat kerana percaya orang yang datang ke balai polis adalah mereka yang memerlukan bantuan atau perlindungan segera.

Tambah Suaram, tindakan ini menimbulkan beberapa persoalan mengenai perkhidmatan unit penguatkuasa termasuk penafian hak untuk membuat aduan atas alasan pemakaian yang tidak sesuai, melambatkan proses siasatan dan melengahkan keadilan.

Ia menambah bahawa tindakan itu bukan sahaja melanggar hak asasi rakyat Malaysia tetapi juga melanggar prinsip kesaksamaan dalam Perkara 8(1) Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang menyatakan bahawa “semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata bagi undang-undang”.

Suaram turut mengingatkan kerajaan baharu supaya mengekalkan pendirian dan mengeluarkan notis rasmi seperti apa yang dikatakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Seri Azalina Othman dalam jawapan bertulis di Parlimen pada 2015 iaitu tiada pakaian. kod untuk orang ramai apabila berurusan dengan jabatan dan agensi kerajaan.

“Dasar ini perlu dijelaskan dalam sektor awam termasuk polis tanpa mengira pangkat,” kata Suaram.

Pegawai Program Kanan All Women’s Action Society (Awam) Lilian Kok berkata bahawa kepolisan moral mencerminkan ketaksuban masyarakat umum terhadap apa yang dipakai oleh wanita.

“Obsesi ini bersifat diskriminasi dan tidak berperikemanusiaan kerana ia membolehkan orang ramai dan masyarakat bebas untuk membuat pertimbangan yang tidak wajar tentang nilai, watak, keupayaan dan moral seseorang berdasarkan pakaian,” katanya.

Lilian turut mengimbau pada tahun 2015 di mana Jabatan Perdana Menteri telah menjelaskan di Parlimen bahawa tiada kod pakaian yang boleh dikuatkuasakan atau berkanun untuk orang ramai apabila melibatkan jabatan dan agensi kerajaan tetapi setiap jabatan diberi budi bicara untuk hanya menasihati orang ramai mengenai etika berpakaian manakala dalam lawatan rasmi.

“Sehubungan itu, KPN hari ini menegaskan orang ramai perlu mematuhi peraturan berpakaian ketika melawat balai kecuali dalam kes kecemasan,” katanya.

“Kami percaya bahawa pihak berkuasa kami mempunyai pertimbangan asas tentang apa yang dianggap sebagai kecemasan namun, memberikan ringkasan atau memo kepada semua balai polis untuk memberikan pemahaman yang bersatu tentang bagaimana kecemasan ini ditakrifkan,” tambahnya.

Beliau juga menjelaskan bahawa dalam kes rogol, mangsa yang terselamat diberitahu bahawa mereka tidak boleh menukar pakaian atau membasuh diri selepas kejadian untuk mengekalkan bukti.

Ketepatan masa adalah penting dalam kes rogol dan oleh itu mangsa yang terselamat amat digesa untuk mendapatkan bantuan perubatan dan membuat laporan secepat mungkin kerana penguatkuasa undang-undang mempunyai tempoh 72 jam untuk mengumpulkan sebanyak mungkin bukti dan memulakan siasatan.

“Sekali-kali tidak ada harapan untuk mangsa yang terselamat menukar pakaian mereka sebelum membuat laporan polis dan ini juga terpakai jika mangsa yang terselamat melawat mana-mana Jabatan Kecemasan di hospital awam atau Pusat Krisis Sehenti (OSCC),” katanya kepada Sinar Daily .

“Sekiranya pelaku berjaya melarikan diri dengan pakaian mangsa, kami mengesyorkan mangsa supaya memakai pakaian yang longgar dan bersih yang akan mengurangkan risiko pencemaran dan membantu mengekalkan sebanyak mungkin bukti tubuh,” tambahnya.

Beliau mengulangi pandangan Suaram dengan berkata bahawa isu ini perlu dijelaskan kepada semua kakitangan dalam sektor awam tanpa mengira pangkat, sebaik-baiknya dalam taklimat atau dalam bentuk dasar yang boleh diakses oleh semua penjawat awam bahawa terdapat jangkaan kepada jabatan dan agensi kerajaan. untuk menyampaikan perkhidmatan yang berkualiti kepada orang ramai.

“Dasar atau taklimat sedemikian juga harus disertakan dengan mekanisme pelaporan yang berkesan yang mudah diakses, dengan tindakan/kesan yang pantas dan bertanggungjawab diambil terhadap penjawat awam yang meneruskan amalan kepolisan pakaian yang tidak perlu,” katanya.

“Selain itu, latihan kepekaan jantina harus diadakan secara berkala untuk pegawai barisan hadapan bagi memastikan mereka tidak terlibat dalam sebarang tingkah laku diskriminasi jantina dan dapat menjiwai mangsa yang terselamat yang datang untuk mendapatkan bantuan,” kata Lilian.

Awal minggu ini, seorang wanita mendakwa dia ditolak masuk ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Kajang untuk membuat laporan polis berikutan kemalangan kereta kerana pakaiannya.

Bagaimanapun, wanita itu mendakwa dia memakai seluar pendek Bermuda yang menutup lutut dan hanya dibenarkan masuk ke balai polis selepas kakaknya membawanya seluar panjang.

Polis Kajang kemudian mengesahkan seorang wanita dinafikan masuk ke balai polis kerana pakaiannya tidak mematuhi etika berpakaian.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *