Keputusan Umno untuk memecat dan menggantung ahli penting akan menguntungkan pembangkang – penganalisis

Kongsikan Artikel ini


Pembangkang mungkin mendapat manfaat dan menjadi lebih kuat kerana Umno memecat dan menggantung ahlinya - FAIL GAMBAR

Pembangkang mungkin mendapat manfaat dan menjadi lebih kuat kerana Umno memecat dan menggantung ahlinya – FAIL GAMBAR

SHAH ALAM – Tindakan Umno memecat dan menggantung ahlinya daripada parti akan menguntungkan pembangkang.

Penganalisis politik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Syaza Shukri berkata langkah itu akan membuatkan ramai pengundi Melayu tidak berpuas hati dengan perkembangan semasa dalam parti.

“Pengundi Melayu yang tidak berpuas hati dengan keadaan mungkin tidak akan mengundi Pakatan Harapan (PH).

“Perikatan Nasional akan menjadi pilihan mereka kerana dari segi ideologi gabungan itu serupa dengan Umno,” katanya kepada Sinar Daily

Syaza berpendapat tindakan catur yang dilakukan oleh presiden parti itu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi baru-baru ini akan menjadikan parti Melayu itu semakin lemah.

“Beliau seolah-olah mewujudkan persekitaran yang bermusuhan yang akan mengehadkan langkah seterusnya dan merugikan Umno sendiri,” katanya.

Mengulas pendapat Dr Syaza, penganalisis politik Dr Oh Ei Sun berkata pemecatan dan penggantungan dalam Umno boleh menyebabkan beberapa pemimpin beralih kepada sokongan mereka.

“Beberapa ahli politik Umno yang lebih konvensional seperti Tan Sri Noh Omar dan Datuk Seri Hishamuddin Hussein, boleh menggerakkan sokongan mereka kepada PN.

“Sedangkan orang lain yang mempunyai imej yang lebih reformis atau progresif mungkin boleh menubuhkan parti mereka sendiri atau menyertai PH yang mempunyai imej yang sama,” katanya.

Dr Oh bagaimanapun berkata beliau merasakan langkah itu tidak akan memberi banyak perbezaan kepada pilihan raya negeri akan datang kerana kebanyakan pengundi Melayu masih lebih memilih parti berteraskan Melayu.

Jumaat lalu, Majlis Tertinggi Umno memutuskan untuk memecat bekas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dan bekas ketua Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar.

Sementara itu, 42 lagi ahli partinya – termasuk Ahli Parlimen Sembrong dan bekas Naib Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan bekas Ketua Penerangan, Shahril Sufian Hamdan digantung tugas selama enam tahun.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *