Kerajaan berusaha untuk memindahkan rakyat Malaysia dari wilayah yang dilanda gempa bumi di Turki

Kongsikan Artikel ini


Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin.

SEPANG – Kerajaan sedang berusaha sedaya upaya untuk memindahkan 13 rakyat Malaysia yang masih terperangkap di beberapa wilayah yang terjejas akibat gempa bumi di selatan Turkiye, kata Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin.

Beliau berkata Wisma Putra kini sedang berbincang dengan Kedutaan Besar Malaysia di Ankara dan Konsulat Jeneral di Istanbul mengenai cara membawa mereka pulang ke Malaysia.

Beliau juga berkata rakyat Malaysia terbabit terdiri daripada 11 lelaki dan dua wanita bekerja dalam beberapa bidang profesion di Turkiye.

“Walaupun berkomunikasi dengan mereka adalah satu cabaran kerana perkhidmatan telekomunikasi di negara ini merosot, Alhamdulillah mereka semua selamat dan sihat.

“Kami (Wisma Putra) akan memberikan maklumat terkini mengenai situasi di sana dari semasa ke semasa,” katanya pada sidang media selepas menghantar Gaziantep Turkiye dan Misi Bantuan Kecemasan Syria oleh Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) di Kuala Lumpur Lapangan Terbang Antarabangsa di sini, malam ini.

Tambahnya, MAPIM adalah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pertama menghantar bantuan kemanusiaan kepada Turkiye. Delegasi sebelas lelaki itu termasuk empat anggota media bagi membantu dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa gempa bumi di Turkiye.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAPIM Dr Ahmad Sani Abdul Alim Araby berkata misi kemanusiaan itu dijangka tiba di Istanbul esok dan akan berada di Turkiye dan Syria selama 17 hari.

Beliau berkata MAPIM memperuntukkan RM1 juta dana untuk barangan keperluan untuk disumbangkan kepada mangsa di wilayah terjejas.

“Kami akan menggunakan sumbangan sedia ada daripada orang ramai kepada MAPIM kerana kami baru melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan semalam,” katanya.

Semalam, gempa bumi bermagnitud 7.8 pada skala Ritcher melanda daerah Pazarcik di wilayah Kahrananmaras di Turkiye dan menggegarkan beberapa wilayah lain termasuk Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay dan Kilis.

Menurut laporan media terkini, tragedi itu setakat ini telah meragut lebih 5,000 nyawa di Turkiye dan Syria

Sementara itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata pihaknya menjangkakan angka kematian akibat tragedi itu mencecah 20,000 orang. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *