Kerajaan perpaduan menubuhkan tiga jawatankuasa bagi menghadapi pilihan raya negeri

Kongsikan Artikel ini


Anwar (tengah) bersama Zahid Hamidi (kiri) dan Fadilah Yusof semasa sidang media.

Anwar (tengah) bersama Zahid Hamidi (kiri) dan Fadilah Yusof semasa sidang media.

KUALA LUMPUR – Mesyuarat sekretariat pertama Kerajaan Perpaduan telah bersetuju untuk menubuhkan tiga jawatankuasa bagi meneliti strategi komunikasi dan pilihan raya, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Mereka adalah jawatankuasa strategi, jawatankuasa pilihan raya dan jawatankuasa agenda politik untuk fokus dan merancang pilihan raya negeri yang akan diadakan bila-bila masa (tahun ini),” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat sekretariat pertama Kerajaan Perpaduan di ibu pejabat Umno, Menara Dato’. Onn, sini.

Sidang media itu diiringi oleh Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, dan pemimpin tertinggi PH yang lain.

Anwar berkata, jawatankuasa pilihan raya itu juga meliputi pengagihan kerusi dan menumpukan kepada aktiviti bagi memastikan mereka mempunyai asas kukuh untuk menghadapi pilihan raya negeri di enam negeri.

“Satu perkara yang dipersetujui yang amat positif bagi saya ialah persetujuan dan komitmen semua pihak termasuk Sabah dan Sarawak untuk membantu sebagai satu pasukan,” katanya.

Sementara itu, Anwar berkata jawatankuasa itu juga akan meneliti manifesto dan kos sara hidup.

Perdana Menteri seterusnya berkata data analisis mengenai Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) turut dibentangkan.

Beliau berkata berdasarkan data itu, disimpulkan bahawa Kerajaan Perpaduan terdiri daripada pelbagai parti dan mendapat sokongan jika majoriti dua pertiga.

“Ini memberi kelebihan kepada kami dan kenyataan yang saya buat adalah untuk mengukuhkan keazaman kami untuk bekerja sebagai pasukan yang padu dan kuat.

“Ini dipersetujui malam ini dan bukan itu sahaja, kita bersetuju membentuk struktur kepimpinan yang akan bermesyuarat setiap bulan.

Tambahnya, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof dilantik sebagai Ketua Setiausaha Sekretariat Kerajaan Perpaduan manakala ketua sekretariat itu ialah Ketua Pemuda Umno Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Anwar berkata, pemimpin parti lain akan menjadi ahli majlis pimpinan Kerajaan Perpaduan.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *