Kerajaan Singapura ingin memperhebat kerjasama dengan Malaysia untuk memerangi penipuan dalam talian

Kongsikan Artikel ini


SINGAPURA – Dengan bilangan kes penipuan dalam talian yang semakin meningkat dan menjadi tajuk berita hari demi hari, Kementerian Komunikasi dan Maklumat (MCI) Singapura berkata ia mahu meningkatkan kerjasamanya dengan Malaysia ke tahap yang lebih besar untuk memerangi jenayah itu.

Menterinya Josephine Teo berkata kerjasama itu adalah usaha bermakna untuk memastikan orang ramai berasa selamat apabila mereka berada dalam talian.

Beliau berkata dengan bekerjasama, pihak berkuasa antara Singapura dan Malaysia akan dapat bertukar-tukar maklumat dan memerhati jenis penipuan yang semakin meningkat supaya mereka dapat melihat cara untuk mencegahnya.

“Kami memerhatikan jenis penipuan yang semakin meningkat, jika kami berkongsi dengan rakan sekerja kami, dan begitu juga, apabila mereka melihat jenis penipuan tertentu mengambil dan turut berkongsi dengan kami, maka berpotensi, kami boleh mencuba dan melihat bagaimana untuk mencegah penipuan ini daripada berjaya ke tahap yang lebih besar.

“Ini adalah salah satu jenis kerjasama, pertukaran maklumat, pertukaran apa yang kita perhatikan dalam bidang kuasa masing-masing, saya fikir ia boleh membantu,” katanya semasa berbual di tepi api dengan akhbar Malaysia sempena Program Lawatan Wartawan Malaysia ke-15 , di sini.

Selain itu, Teo berkata terdapat juga potensi kerjasama dari segi mengenal pasti pelaku penipuan tersebut kerana mereka (penipu) berkemungkinan mempunyai rakan kongsi yang menyokong mereka di tempat lain dalam rangkaian.

Pertukaran seperti ini, katanya berpotensi membantu kedua-dua negara mengatasi penipuan dengan lebih baik dan lebih berkesan dalam berbuat demikian.

“Dalam satu cara kami beroperasi dalam keadaan terang dan mereka (penipu) beroperasi dalam gelap. Jadi, kita juga tidak boleh beritahu semuanya, maka ia sangat tidak berkesan,” tambahnya.

Walaupun sudah ada saluran kerjasama antara kedua-dua negara untuk memerangi jenayah seperti itu, Teo berkata ia perlu dipergiatkan.

Beliau juga menyatakan bahawa penipu tidak menghormati sempadan negara dalam percubaan mereka untuk melaksanakan taktik penipuan dan beberapa modus operandi mereka juga dipengaruhi oleh faktor budaya.

“Apabila penipu hari ini cuba melaksanakan taktik penipuan, mereka bukan sahaja mencubanya di satu negara, satu bandar, mereka mencuba taktik yang sama merentasi banyak bidang kuasa.

“Sama ada taktik penipuan berfungsi di satu bidang kuasa atau yang lain, di satu tempat atau yang lain, sebahagian daripadanya dipengaruhi oleh faktor budaya.

“Jadi taktik penipuan yang mungkin berkesan di Singapura, mungkin juga berkesan di Malaysia kerana dari segi budaya kita mempunyai banyak persamaan.

“Ia memangsa kelemahan yang sama dalam psikologi manusia, sebagai contoh, hakikat bahawa kami mengambil berat tentang wang CPF kami, (sama dengan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Malaysia) perkara yang sama. Sekarang, anda mempunyai persediaan yang sama, bukan?,” katanya.

Teo turut berkongsi mengenai memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatanganinya baru-baru ini dengan rakan sejawatannya dari Malaysia, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil, menyifatkan ia sebagai salah satu bidang kerjasama antara Singapura dan Malaysia yang menawarkan peluang menarik.

MoU itu, katanya merangkumi tiga bidang kepentingan utama iaitu perlindungan data peribadi, keselamatan siber dan bagaimana kedua-dua negara boleh maju dari segi ekonomi digital.

Beliau berkata sifat pembangunan ekonomi kedua-dua negara telah mencapai tahap di mana digital telah menjadi sebahagian besar daripada aktiviti ekonomi mereka, sambil menambah bahawa tidak ada sektor dalam ekonomi yang belum diubah oleh teknologi digital.

“Sesetengah syarikat sedang berusaha keras untuk memanfaatkan alatan digital untuk meningkatkan produktiviti, untuk meningkatkan inovasi mereka.

“Namun beberapa syarikat lain masih cuba menangani isu berkaitan sama ada mereka melaksanakan langkah perlindungan data yang mencukupi, dan sama ada mereka melindungi sistem daripada ancaman keselamatan siber. Itulah perkara yang sedang berlaku,” tambahnya.

Pada 30 Jan, Malaysia dan Singapura menandatangani MoU mengenai kerjasama dalam bidang perlindungan data peribadi, keselamatan siber dan ekonomi digital.

MoU itu ditandatangani oleh Fahmi dan Teo dan disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan sejawatannya Lee Hsien Loong di The Istana.

Ini berikutan perjanjian kedua-dua negara pada Oktober 2018 untuk meneroka kerjasama dalam ketiga-tiga bidang dan Kementerian Komunikasi dan Digital telah bersetuju dengan cadangan itu.

Proses pengemaskinian dan penggabungan bidang kerjasama dalam MoU telah bermula.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *