Kes rogol perlu mengikut prosedur yang betul, kata bekas KPN

Kongsikan Artikel ini

Sinar Daily& #039 ;s Wacana English Edition bertajuk & #039 ;Didera dan Terdedah: Adakah Kanak-kanak Selamat?& #039 ;  - PIKS FAIL

Wacana Edisi Bahasa Inggeris Sinar Daily bertajuk ‘Didera dan Terdedah: Adakah Kanak-Kanak Selamat?’ – PIKS FAIL

SHAH ALAM – Prosedur siasatan yang betul tidak dipatuhi dalam kes seorang gadis bawah umur yang dirogol di balai polis baru-baru ini, kata bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.

Musa mengulas kes yang berlaku awal bulan ini, di mana pegawai penyiasat (IO) kes, Mohd Maliki Azmi dilaporkan telah merogol seorang berumur 16 tahun gadis itu dengan menggunakan kedudukan kuasanya ke atasnya, di ibu pejabat polis daerah (IPD) Yan, Kedah, pada 28 Dis 2022.

Dilaporkan bahawa mangsa telah pergi ke ibu pejabat polis untuk membuat laporan mendakwa dia dirogol oleh bapa tirinya.

Gadis itu mendakwa bahawa pegawai polis itu telah memintanya untuk memasuki biliknya untuk menjalankan pemeriksaan.

Bagaimanapun, pegawai polis itu mengambil kesempatan dengan alasan untuk memeriksanya dan telah merogolnya.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376(2)(f) Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Musa berkata, kejadian seperti itu tidak sepatutnya berlaku di balai polis.

“Pegawai itu telah melanggar prosedur yang sepatutnya di mana kes penderaan dan serangan seksual perlu dikendalikan oleh wanita atau pegawai kanan yang berpengalaman,” katanya dalam episod Sinar Daily. Wacana Edisi Bahasa Inggeris bertajuk ‘Didera dan Terdedah: Adakah Kanak-kanak Selamat?’

Musa juga menegaskan bahawa polis telah pun menubuhkan Unit Penderaan Kanak-Kanak dengan pakar untuk menangani trauma kanak-kanak dan merekodkan kenyataan mangsa.

“Untuk menyiasat penderaan kanak-kanak, anda memerlukan keterangan kanak-kanak itu untuk disahkan. Ia boleh disokong oleh penyiasatan saintifik, contohnya melalui kecederaan.” Beliau menambah bahawa masyarakat mempunyai peranan penting untuk membantu pihak berkuasa dalam melakukan yang lebih baik untuk melindungi mereka.

“Sebagai contoh, jiran harus menghubungi polis apabila mereka terdengar tangisan atau pertengkaran antara suami dan isteri supaya pihak berkuasa yang berkenaan datang untuk memeriksa.” katanya

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:  sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *