Ketahui apakah varian BA.5.2 dan BF.7 Covid?

Kongsikan Artikel ini

SHAH ALAM – Dua varian Covid-19, BA.5.2 dan BF.7 yang telah merebak di China telah menuju ke Malaysia.

Penemuan itu diumumkan oleh Menteri Kesihatan Malaysia Dr Zaliha Mustafa dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Sehingga 31 Dis, Dr Noor Hisham berkata terdapat 4,148 kes dijangkiti BA.5.2 dan tiga kes dijangkiti BF.7.

Beliau seterusnya mendedahkan bahawa sepasang varian yang dipercayai menyebabkan jangkitan semula atau mempunyai kadar jangkitan yang lebih tinggi disebabkan jumlah kes yang tinggi di China, membentuk lebih 80 peratus daripada varian berjangkit di China pada ketika ini.

Di bawah adalah fakta mengenai pasangan varian yang lebih baik sebagai cara untuk mempersiapkan diri jika terdapat lonjakan dalam kes.

BF.7 ialah singkatan BA.5.2.1.7 – sub-keturunan varian Omicron BA.5 dan mula-mula dikesan di seluruh dunia pada Julai 2022.

Walaupun peningkatan kes di China telah dikaitkan dengan BF.7, negara-negara di hemisfera barat iaitu India, Jerman, Perancis, Denmark dan AS tidak terjejas dengan ketara olehnya.

Di Malaysia, laman web khusus untuk membantu saintis menyiasat dan mengenal pasti varian Covid-19, covSpectrum.org, mendedahkan bahawa BF.7 telah dikesan pada Ogos dan September 2022 di Selangor, Pahang dan Melaka.

Gejalanya termasuk yang serupa dengan varian lain seperti hidung berair, batuk dan cirit-birit.

Purata R0 (kadar pembiakan asas) varian Omicron lain adalah sekitar lima manakala sub-varian BF.7 melebihi 10 yang diterjemahkan kepada kadar penghantaran yang tinggi, menurut laporan dari China.

Sebagai langkah berjaga-jaga, pakar telah menasihatkan mereka yang belum menerima penggalak kedua mereka untuk melakukan sekarang, terutamanya mereka yang termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi seperti warga tua, mereka yang mempunyai komorbiditi, dan mereka yang lemah imun sejak imuniti berkurangan. masa.

Sememangnya, penggunaan topeng muka, amalan jarak fizikal dan kebersihan yang baik serta ujian biasa adalah wajar untuk mencegah kedua-dua jangkitan dan penularan.

Sebaliknya, Mingguan Pusat Kawalan Penyakit (CCDC) China merekodkan kes pertama subvarian Omicron BA.5.2 di Daerah Yanqing, Beijing pada 4 Julai 2022 melibatkan seorang lelaki Cina berusia 49 tahun yang tiba di Shanghai dari North Carolina , AS pada 15 Jun. Dia tinggal di sebuah hotel untuk kuarantin ketibaan 14 hari dan dibenarkan keluar pada 30 Jun.

Dia kemudiannya tiba di Beijing melalui penerbangan domestik pada 1 Julai dan dipindahkan dari lapangan terbang ke komuniti kediamannya di Daerah Yanqing. Pada 3 Julai, sampelnya dikumpul melalui saringan massa komuniti dan dilaporkan positif pada keesokan paginya.

Kes itu telah menerima tiga dos vaksin mRNA Moderna di AS dengan suntikan terakhir pada 26 Mei. Kes indeks itu menyebabkan wabak dengan sejumlah 16 kes terletak di lima daerah dalam tempoh tujuh hari melibatkan 12 lelaki dan empat perempuan; 12 menerima suntikan penggalak dan empat tidak diberi vaksin.

Sampel pernafasan daripada 16 kes telah disusun oleh Urutan Penjanaan Seterusnya (NGS). Sebanyak 13 genom penuh diperolehi dan kesemuanya tergolong dalam keturunan BA.5.2, Varian Keprihatinan (VOC)/Omicron yang sama.

Analisis filogenetik menunjukkan bahawa virus itu serupa dengan strain di Amerika Utara, Eropah, dan Asia pada pertengahan Jun 2022 yang berbeza daripada kelompok tempatan di Beijing dalam tempoh yang sama.

Ketua pegawai eksekutif Pusat Kesihatan dan Sosial Galen, Azrul Mohd Khalib sebagai maklum balas kepada penemuan di Malaysia baru-baru ini berkata bahawa subvarian untuk Omicron iaitu BA.5, BA.2.75, BA.4.6, XBB dan BA.2.3.20 semuanya telah dilaporkan di Malaysia menyatakan bahawa XBB amat membimbangkan kerana ia mempunyai kadar kejangkitan yang tinggi serta pelarian imun.

Malah, terdapat peningkatan kes Covid-19 XBB pada Oktober 2022 yang diumumkan oleh kementerian kesihatan pada masa itu, menurutnya.

“Banyak varian yang sama yang berada di China dan negara lain telah merebak ke Malaysia kerana pembukaan semula sempadan, pengembara pergi dan pulang ke negara ini, serta varian khusus yang lebih menular daripada yang lain. Ini juga sebabnya menutup sempadan terhadap pelancong China secara khusus adalah sia-sia,” Azrul berpendapat.

Ketua Pusat Paru-paru di Hospital Pantai Kuala Lumpur Dr. Helmy Haja Mydin yang turut menyatakan bahawa kedua-dua varian BA.5.2 dan BF.7 tidak baru-baru ini mendarat di Malaysia menegur,

“Itu bukan mesejnya. Mesejnya ialah varian yang terdapat di China adalah sama yang beredar di Malaysia.”

Beliau menambah: “SOP perlu diperkukuh termasuk memakai topeng di kawasan tertutup dan kurang pengudaraan.”

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *