“Kita tidak boleh menang besar” Ismail Sabri memberi amaran kepada kepimpinan Umno tetapi mereka berkeras untuk PRU15

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri berkata beliau telah memberi amaran kepada kepimpinan Umno tentang kemungkinan kerugian besar parti itu semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Dalam satu episod Sembang Fireside bersama Sinar Dailykatanya beliau telah menjelaskan risiko pembubaran Parlimen kerana parti itu tidak bersedia menghadapi PRU15.

“Parti tahu bahawa risiko Umno kalah adalah sangat tinggi kerana saya pernah berkata demikian dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi,” kata bekas perdana menteri itu.

“Ada beberapa sebab mengapa Parlimen tidak boleh dibubarkan. Pertama (sebab) (kerana) kita tidak bersedia,” katanya.

Beliau menjelaskan parti perlu bersedia dari segi jentera, kajian tentang peluang menang dan kedudukan kewangan yang menjadi faktor penentu pembubaran Parlimen.

“Walaupun saya hendak membubarkan parlimen, saya tahu kita tidak boleh menang dengan baik. Maksimum (jumlah kerusi parlimen) yang kita boleh dapat ialah sekitar 60-65 kerusi,” tambahnya.

Ahli Parlimen Bera itu mewajarkan bilangan yang rendah adalah disebabkan oleh penjaga pagar.

“Pengundi kulit putih (terjamin) hanya akan menjaringkan kami antara 35 hingga 45 (kerusi), dan saya telah membentangkan ini dalam mesyuarat majlis,” katanya.

Beliau juga berkata walaupun Umno memenangi pilihan raya negeri Melaka dan Johor, pemandangan pilihan raya umum itu berbeza.

Pilihan raya diadakan pada 19 Nov.

Menurut laporan yang diberikan kepadanya jika Parlimen mahu dibubarkan pada masa itu, Umno hanya boleh kira-kira 40 kerusi.

Beliau kemudian menambah bahawa walaupun dengan risiko, parti itu masih berkeras untuk membubarkan parlimen.

“Saya beritahu Majlis Tertinggi, jika kita kalah, saya tidak boleh dipersalahkan semata-mata, anda semua harus memikul tanggungjawab kerana saya sudah jelaskan peluang kita,” kata Ismail Sabri.

“Jadi, walaupun mereka menyalahkan saya kerana lambat (membubarkan parlimen), walaupun dibuat lebih awal, kita tetap kalah,” katanya.

Pada PRU15 tahun lalu, Umno mengalami kekalahan paling teruk pada pilihan raya negara, hanya memenangi 26 kerusi parlimen berbanding 54 yang dimenanginya pada PRU14.

Bagaimanapun, parti itu akhirnya berjaya membentuk kerajaan bersama PH kerana PRU15 mengakibatkan parlimen yang digantung di mana tidak ada satu parti pun yang mempunyai jumlah yang mencukupi untuk membentuk kerajaan sendiri.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *