Kor Perubatan Diraja pergi ke Turki untuk membantu mangsa gempa bumi

Kongsikan Artikel ini


PUTATAN – Kor Perubatan Diraja (KKD) Angkatan Tentera akan digerakkan untuk menubuhkan hospital lapangan di Turki bagi membantu penduduk yang terjejas akibat bencana gempa bumi Isnin lalu.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan berkata operasi itu susulan permintaan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) kepada Angkatan Tentera selepas rundingan dengan kedutaan Turki di Kuala Lumpur.

“Kita telah pun menggerakkan Kor Perubatan untuk menghantar pasukan hospital medan untuk bilik kecemasan dan bilik bedah yang terdiri daripada 106 kakitangan dan 41 doktor.

“Panglima Tentera Darat memberitahu saya sebelum ini bahawa Turki dan Nadma meminta kami menghantar 60 anggota mencari dan menyelamat (SAR) untuk membantu mencari mangsa,” katanya dalam sidang media semasa lawatan kerjanya ke Kem Lok Kawi di sini pada Khamis.

Bagaimanapun, beliau berkata lokasi pasukan itu akan ditempatkan masih belum diketahui dan terpulang kepada Turki untuk membuat keputusan mengikut kesesuaian dan keperluan mereka.

“Kami tidak tahu kerana kawasan terbabit terlalu luas, jadi kami serahkan kepada kerajaan Turki untuk memutuskan di mana sesuai untuk kakitangan perubatan kami menubuhkan dan menguruskan operasi hospital lapangan, sama seperti yang kami lakukan ketika negara itu. terkena wabak itu,” katanya.

Mohamad juga berkata pasukan itu dijangka tinggal di Turki selama enam minggu untuk operasi membantu mangsa.

“Mereka dijangka berlepas pada pukul 2 pagi tetapi saya tidak boleh menghantar mereka kerana saya masih di sini (Sabah).

“Kami berdoa agar anggota kami dapat menjalankan tugas mereka untuk membantu dan menjaga mereka yang cedera dan cedera akibat kemalangan dalam keadaan selamat dan sentiasa berhati-hati kerana gempa bumi biasanya akan mempunyai lebih banyak gegaran susulan,” katanya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *