Korea Selatan Kes COVID-19 Tinggi & Kematian

Korea Selatan Kes COVID-19 Tinggi & Kematian
Kongsikan Artikel ini

SEOUL: Korea Selatan melaporkan rekod harian 5,352 jangkitan baharu COVID-19 dan 70 kematian, manakala di seluruh negara sebanyak sembilan kes daripada varian Omicron telah disahkan, kata Agensi Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA) pada Sabtu (4 Dis).

Kerajaan pada Jumaat mengumumkan pengunjung restoran, pawagam dan ruang awam lain perlu menunjukkan pas vaksin. Ia juga mengurangkan had perhimpunan persendirian kepada enam orang di kawasan Seoul daripada 10 pada masa ini, dan kepada lapan daripada 12 bagi mereka yang tinggal di luar ibu negara, bermula Isnin depan.

Korea Selatan Kes COVID-19 Tinggi & Kematian
Kredit foto: Reuters/Kim Hong-ji

Kadar kemasukan ke hospital pula meningkat dengan cepat disebabkan oleh kes-kes COVID-19 yang teruk, dengan jumlah pesakit yang serius dan kritikal pada 752 pada hari Jumaat, kata KDCA.

Korea Selatan juga telah mengesahkan terdapat tambahan tiga kes Omicron, menjadikan jumlah keseluruhan kepada sembilan selepas pasangan yang divaksinasi sepenuhnya diuji positif untuk varian itu selepas pulang dari Nigeria minggu lalu.

Untuk menanggani varian baru, pihak berkuasa pada hari Jumaat mengumumkan keperluan kuarantin wajib selama 10 hari untuk semua pelancong yang masuk untuk tempoh dua minggu, menghentikan pengecualian yang diberikan sebelum ini kepada orang yang diberi vaksin sepenuhnya.

Korea Selatan telah memerangi gelombang jangkitan terburuk sejak Julai, apabila kes harian berada di bawah 2,000 sehingga kerajaan beralih kepada “hidup dengan COVID-19”. Kes-kes mencecah 5,000-an buat kali pertama minggu ini, meletakkan tekanan pada sistem penjagaan kesihatan.

Negara itu, yang telah sepenuhnya menginsurankan 91.7 peratus daripada penduduk dewasanya, setakat ini melaporkan sejumlah 467,907 jangkitan COVID-19, dengan 3,809 kematian sejak permulaan wabak itu.

Kredit: channelnewsasia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *