KPT mengalu-alukan siasatan berhubung kerugian RM157 juta yang dialami UiTM Holdings

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengalu-alukan sebarang bentuk siasatan berhubung dakwaan ketidakcekapan dan ketirisan berhubung kerugian RM157 juta yang dialami Universiti Teknologi Mara (UiTM) Holdings seperti dilaporkan media tempatan, hari ini.

Menjawab dakwaan dalam laporan itu, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata KPT memberi penekanan khusus terhadap perkara yang melibatkan nilai integriti dan tadbir urus dalam tadbir urus universiti.

Beliau berkata kementerian tidak akan berkompromi dengan sebarang pelanggaran dan ketidakpatuhan garis panduan dan undang-undang yang ditetapkan, dan menyeru pihak berkaitan memberi kerjasama sepenuhnya.

“Selain siasatan yang dijalankan, KPT akan menyemak dan menambah baik garis panduan yang telah ditetapkan berhubung pengurusan syarikat induk universiti serta mengukur pematuhan syarikat berkaitan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Laporan bertajuk ‘UiTM Holdings rugi RM157 juta’ diterbitkan media tempatan awal hari ini mendakwa jumlah itu berdasarkan kerugian sebelum cukai terkumpul selama empat tahun iaitu 2017, 2018, 2019 dan 2021.

Sementara itu, keuntungan sebelum cukai terkumpul yang dilaporkan bagi tahun 2011, 2013, 2014, 2015 dan 2016 adalah sekitar RM26 juta.

UiTM Holdings Sdn Bhd ialah syarikat pemegangan pelaburan yang dimiliki sepenuhnya oleh UiTM yang menguruskan lapan syarikat dalam sektor tenaga, penjagaan kesihatan, teknologi dan kreatif. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *