Kristal ais ditemui di puncak Gunung Kinabalu

Kongsikan Artikel ini


RANAU – Hablur ais setebal satu sentimeter ditemui di permukaan Gunung Kinabalu menuju ke puncak pada awal pagi Sabtu.

Kejadian fenomena gunung ais adalah perkara biasa, dan kadang-kadang salji juga boleh terbentuk.

Pemandu gunung Safrey Sumping berkata, dia bersama pengembara dari Jepun ketika sampai ke puncak Gunung Kinabalu sebelum jam 5 pagi dan mendapati puncak gunung itu dipenuhi hablur ais.

“Suhu ketika itu sifar darjah Celsius, angin bertiup kencang. Fenomena ini biasa berlaku dan berlarutan kira-kira dua hingga tiga hari, bergantung kepada cuaca terutama pada musim kemarau.

“Saya berada di puncak pagi tadi bersama pengembara dari Jepun, dan hablur ais boleh dikesan dari kilometer 7.5 hingga kilometer 8.5,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Sabtu.

Safrey yang bekerja sebagai malim gunung selama 15 tahun berkata, hablur ais telah dikesan sejak Jumaat, tetapi ais itu lebih tebal pada hari kedua.

“Ketebalan ais kali ini adalah setengah inci, dan ketika kami dalam perjalanan turun dari puncak sekitar jam 6.30 pagi, ais masih kelihatan dan belum cair,” katanya.

Sebelum itu, Safrey berkongsi beberapa gambar menunjukkan Gunung Kinabalu dilitupi ais di akaun Facebooknya yang mendapat pelbagai komen daripada netizen.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *