KWSP memperkenalkan Jom Tambah untuk meningkatkan dana persaraan

Kongsikan Artikel ini


SUNGAI BULOH – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memulakan kempen ‘Jom Tambah’ bagi menggalakkan orang ramai khususnya ahli meningkatkan kadar caruman.

Ketua Pegawai Operasi KWSP Sazaliza Zainuddin berkata kempen itu diperkenalkan bulan lepas bagi membantu ahli menambah baik dana persaraan.

Jelasnya, mengikut statistik pada September 2022, 34 peratus ahli berusia 54 tahun hanya menyumbang RM10,000 manakala sekitar 56 peratus menyumbang di bawah RM50,000.

“Kita akan berdepan satu isu pada masa hadapan jika kita tidak melakukan apa-apa mengenainya terutama golongan muda.

“Daripada data, dapat dilihat orang yang bekerja ketika itu tidak menyumbang secara konsisten. Mungkin kerana berhenti kerja selepas berkeluarga.

“Jadi apabila mencapai umur persaraan, mereka akan menghadapi masalah kewangan. Justeru kempen Jom Tambah diperkenalkan bagi menggalakkan semua ahli menambah caruman KWSP,” katanya kepada Sinar baru-baru ini di ibu pejabat KWSP.

Sazaliza berkata, buat masa ini, had caruman untuk meningkatkan caruman diri mereka ialah RM60,000 setahun.

“Sesiapa sahaja boleh mencarum serendah RM10, kami hanya menetapkan had maksimum RM60,000 setahun untuk caruman sendiri,” katanya sambil menambah ia mendapat sambutan menggalakkan.

Jelasnya, ahli yang ingin menyumbang melalui Jom Tambah boleh menggunakan aplikasi i-Akaun dan membayar menggunakan perbankan dalam talian.

“Kami juga menggalakkan ahli kami memotong, contohnya RM50 atau RM100, sebulan supaya mereka boleh mencarum secara konsisten kepada KWSP,” katanya.

Selain Jom Tambah, Sazaliza berkata, mereka yang bekerja di sektor swasta juga boleh meningkatkan kadar peratusan simpanan KWSP pekerja daripada 11 peratus kepada 13 peratus.

“11 peratus adalah nilai minimum, kita boleh maklumkan kepada majikan yang kita nak naikkan kepada 13 peratus,” katanya.

Sazaliza turut memaklumkan bahawa KWSP kini sedang giat menjalankan program outreach untuk meluaskan perlindungan perlindungan KWSP, bagi membantu lagi keselamatan rakyat Malaysia semasa bersara terutamanya mereka yang bekerja di sektor tidak formal, ekonomi gig dan tiada pendapatan tetap.

“KWSP telah bekerjasama dengan Grab dan GoGet (platform kerja atas permintaan) untuk menggalakkan pekerja ini mencarum kepada simpanan persaraan mereka melalui program caruman sukarela KWSP seperti i-Saraan dan caruman diri.

“Sehingga kini, lebih 6,000 pekerja gig dari kedua-dua platform ini telah mencarum kepada KWSP, manakala jumlah kumulatif pekerja gig berdaftar adalah lebih 60,000,” katanya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *