Langkawi kembali diserbu pada cuti sekolah

Kongsikan Artikel ini

LANGKAWI – Industri pelanco­ngan di sini mula rancak dengan ketibaan cuti sekolah penggal ketiga selama tiga minggu bermula minggu ini.

 

Tinjauan dalam kalangan penggiat industri pelancongan di sini mendapati, kebanyakannya telah menerima tempahan sehingga 60 peratus untuk penginapan, kereta sewa dan tempat tarikan pelancong.

Seorang pengusaha kereta sewa, Muhamad Amirul Amar, 35, dia telah menerima tempahan kereta sewa seawal Oktober lalu bagi cuti sekolah kali ini.

“Setakat ini lebih 10 buah kereta telah habis ditempah untuk dua minggu pertama cuti sekolah.

“Saya jangkakan tempahan akan penuh pada minggu ter­akhir cuti sekolah apabila orang ramai hendak menghabiskan cuti sekolah di Langkawi,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Operasi Kampung Guest House, Mohd. Farizal Padzil, 42, pula, dia telah menerima tempahan sehingga 60 peratus daripada jumlah bilik yang ada.

“Sebelum pandemik, bia­sanya semua bilik sudah habis ditempah tidak lama sebelum cuti sekolah bermula.

“Tetapi kali ini kami menerima tempahan yang agak banyak berbanding waktu cuti sekolah semasa pandemik sebelum ini, dan kami harap situasi ini bertambah baik sehingga industri pelanco­ngan pulih sepenuhnya,” ujarnya.

Selain itu, ejen pelancongan, Mohamad Azzuddin Azmi, 34, berkata, kemasukan pelancong akan sedikit terjejas sekiranya perjalanan feri tidak ditambah.

“Rugilah kalau syarikat feri tidak tambah feri semasa cuti sekolah, kerana masih ramai pelancong tempatan akan memilih Langkawi sebagai destinasi percutian mereka,” katanya. Sumber KOSMO! ONLINE

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *