Lantikan pro bono tidak menghalalkan nepotisme – Hamzah

Kongsikan Artikel ini


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainuddin

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainuddin

SHAH ALAM – Keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik anaknya Nurul Izzah Anwar sebagai penasihat kanan ekonominya dianggap sebagai satu bentuk pengkhianatan kepada rakyat dan perlu ditarik balik, kata ketua pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainuddin hari ini.

Hamzah berkata walaupun perkhidmatan yang diberikan bersifat pro bono, ia bukan alasan untuk menghalalkan nepotisme.

“Pelantikan ini bukan sahaja tidak sesuai, salah dan merosakkan imej kerajaan, malah bertentangan sama sekali dengan amalan tadbir urus yang baik, berintegriti dan bebas rasuah.

“Penawaran perkhidmatan secara pro bono tidak menghalalkan nepotisme dan tindakan Anwar mempertahankan pelantikan anak perempuannya adalah sesuatu yang amat memalukan, lebih-lebih lagi (bekas pengerusi Petronas) Tan Sri Hassan Marican sudah pun bertindak sebagai penasihat kepada Perdana Menteri.

“Perdana Menteri perlu menarik balik pelantikan ini. Nepotisme dalam PKR tidak seharusnya diperluaskan ke dalam pentadbiran kerajaan. ‘Walk the talk please’,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Hamzah mendakwa tindakan itu menunjukkan keutamaan Anwar lebih tertumpu kepada keluarga sendiri berbanding isu rakyat.

“Malaysia Madani hanyalah retorik kosong kerana keutamaan Perdana Menteri nampaknya lebih menjurus kepada ahli keluarga sendiri daripada menyelesaikan isu kos sara hidup, menangani cabaran ekonomi dan meneroka pasaran baharu untuk Malaysia,” katanya.

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dilantik sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan Anwar berkuat kuasa 3 Jan.

Anwar yang mengesahkan pelantikan itu berkata, beliau mempelawa anak perempuannya mengisi jawatan itu bagi membantunya di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan tanpa membayar sebarang elaun kepada bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Pelantikan itu bagaimanapun telah menimbulkan banyak pertikaian.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *