Layan bekas banduan sama rata, kata majikan

Kongsikan Artikel ini


Sesi forum pada program “Hari Belia: Menyambut Banduan Kembali Kepada Masyarakat” di Penjara Kajang, di sini, hari ini

Sesi forum pada program “Hari Belia: Menyambut Banduan Kembali Kepada Masyarakat” di Penjara Kajang, di sini, hari ini

KAJANG – Bekas banduan harus dilayan sama rata di tempat kerja, kata Hamidah Hamzan, Timbalan Pengarah Panasonic Appliances Air Conditioning Sdn Bhd.

Dalam menasihati perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan pemilik perniagaan, beliau menggesa mereka untuk menyertai Program Internship Pintar Korporat (CSI).

“Pertama sekali, anda perlu menjelaskan kepada pekerja anda yang lain bahawa anda mengambil bekas banduan sebagai rakan sekerja di syarikat anda.

“Dan anda perlu melayan mereka secara sama rata, contohnya, walaupun untuk perkara kecil seperti pakaian seragam dan pergi ke kafeteria dan surau yang sama.

“Inilah yang kami lakukan di Panasonic, di mana semuanya sama rata. Jika pekerja lain diberi peluang untuk melakukan lebih masa, maka mereka juga diberi peluang untuk melakukan lebih masa,” katanya.

Hamidah berkongsi bahawa mereka memulakan program itu pada 2019 dengan hanya 60 orang, tetapi ia meningkat kepada 1,000 pekerja.

Beliau bercakap semasa forum “Hari Belia: Menyambut Banduan Kembali Ke Masyarakat” di Penjara Kajang, di sini, hari ini.

Forum itu turut membincangkan rumah transit untuk tinggal bekas banduan sebelum memulakan kehidupan baharu mereka bersama masyarakat dan memberi kesedaran kepada masyarakat tentang tinggal bersama bekas banduan.

Hadir sama, Parol dan Khidmat Masyarakat, Penjara Asisten Komisioner, Zawari Abd Rashid, Sukarelawan Peduli Malaysia dan bekas banduan, Sam Kian Seng dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *