Mahkamah menolak saman bekas pelajar berkeperluan khas berhubung perkhidmatan sekolah pendidikan khas

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak saman bekas pelajar sekolah menengah pendidikan khas terhadap sekolah itu dan tiga yang lain termasuk Kerajaan Malaysia kerana gagal menyediakan pendidikan khas berkualiti untuknya.

Hakim Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad dalam penghakimannya berkata mahkamah mendapati defendan tidak melanggar undang-undang kecuaian dalam menyediakan persekitaran yang selamat dan terjamin kepada pelajar berkeperluan khas.

“Tambahan pula, mahkamah tidak menemui sebarang keterangan lisan daripada saksi plaintif yang menyokong ketegasan beliau terhadap tugas defendan untuk menyediakan pendidikan khas, kemudahan dan perkhidmatan untuk pelajar berkeperluan khas,” kata hakim selepas menimbangkan keterangan daripada kesemua 22 saksi.

Pada 26 Mei 2017, pelajar itu, kini berusia 25 tahun, memfailkan saman itu melalui ibu angkatnya dan menamakan pengetua sekolah, Kerajaan Malaysia, sekolah dan Kementerian Pendidikan sebagai defendan.

Hakim Nik Hasmat berkata mahkamah juga mendapati teguran plaintif terhadap defendan kerana gagal menyediakan sistem pendidikan berstruktur untuk pelajar berkeperluan khas yang konsisten dengan keupayaan dan keperluan mereka untuk berterus-terang dan difikirkan semula.

Mahkamah juga mendapati plaintif gagal membuktikan empat dakwaan kejadian buli kerana siasatan polis berhubung perkara itu gagal menemui sebarang bukti dakwaan buli itu atau saksi kepada dakwaan buli itu.

“Tiada bukti pergaduhan, malah daripada siasatan polis. Insiden buli belum dibuktikan,” kata hakim itu.

Beliau seterusnya berkata, sekiranya ibu angkat plaintif tidak berpuas hati dengan keadaan anak lelaki di sekolah, pilihan terbaik seterusnya ialah menarik balik anak lelaki itu daripada sekolah.

“Bagaimanapun, anak lelaki itu terus kekal di sekolah itu sehingga tamat pengajiannya di sana. Oleh itu, tuntutan itu tidak berasas. Secara keseluruhannya, saya perlu menolak tuntutan plaintif,” katanya.

Dia juga mengarahkan plaintif membayar kos RM10,000.

Peguam Sangeet Kaur Deo mewakili pemuda itu manakala Peguam Persekutuan Safiyyah Omar bertindak bagi defendan.

Dalam pernyataan tuntutan, plaintif yang disahkan menghidap ADHD ketika berusia empat tahun dan mengalami masalah kaki yang menyukarkan dia untuk duduk di atas lantai, mendakwa dia telah berdaftar di sekolah menengah pendidikan khas itu pada 18 Jan. 2016, dan diberi penginapan di asrama sekolah.

Plaintif mendakwa dia dibuli beberapa kali oleh pelajar lain ketika berada di asrama termasuk diludah ketika sedang solat, diikat di katil, ditumbuk dan ditendang serta barang-barangnya dicuri.

Beliau mendakwa tiada tindakan diambil oleh pihak sekolah dan pengetuanya, walaupun banyak aduan dibuat.

Dalam pernyataan pembelaan yang difailkan pada 24 Julai 2017, pihak sekolah menyatakan penempatan pelajar terbabit dibuat berdasarkan pilihan yang dibuat oleh budak itu dan ibu angkatnya semasa pendaftaran – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *