Malaysia akan edarkan satu juta naskhah al-Quran sebagai tindak balas terhadap pembakaran kitab suci – PM Anwar

Kongsikan Artikel ini


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pelampau sayap kanan ahli politik Sweden-Denmark, Rasmus Paludan baru-baru ini,- GAMBAR FAIL

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pelampau sayap kanan ahli politik Sweden-Denmark, Rasmus Paludan baru-baru ini,- GAMBAR FAIL

PUTRAJAYA – Malaysia akan segera mengeluarkan satu juta naskhah al-Quran untuk diedarkan ke seluruh dunia sebagai tindak balas terhadap pembakaran kitab suci itu di Sweden, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata, Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan ahli politik ekstremis sayap kanan Sweden-Denmark, Rasmus Paludan, dan menambah bahawa langkah Yayasan Restu untuk mengedarkan naskhah al-Quran secara global akan menjadi cara yang paling berfaedah untuk bertindak balas terhadap mereka yang kurang ajar. dan perbuatan kurang ajar yang dilakukan terhadap kitab suci.

“Saya bersetuju bahawa cara paling berfaedah untuk bertindak balas terhadap perbuatan gila dan kurang ajar (membakar al-Quran) ini adalah dengan meneruskan usaha yang telah dimulakan dan mempunyai keazaman untuk mencetak dan mengedarkan satu juta naskhah al-Quran di seluruh dunia dalam masa yang sesingkat mungkin.

“(Ia akan) disusuli dengan beberapa program ke arah penghayatan dan kefahaman al-Quran dengan mesej yang jelas,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Festival Kesenian Al-Quran Global Restu di sini hari ini.

Yayasan Restu terkenal dengan penghasilan manuskrip al-Quran dan penerbitan berkaitan al-Quran dengan reka bentuk eksklusif.

Anwar berkata negara Islam lain juga akan dirujuk dalam usaha mengedarkan naskhah al-Quran secara global.

Rasmus Paludan, ketua parti sayap kanan Denmark Stram Kurs (Garisan Keras), dibenarkan membakar al-Quran pada 21 Jan di luar Kedutaan Turki di Stockholm, menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.

Terdahulu, Anwar meluangkan masa kira-kira 30 minit melawat kilang percetakan al-Quran kedua terbesar di dunia yang terletak di Nasyrul Quran di sini.

Beliau turut menyampaikan sumbangan RM2 juta oleh kerajaan kepada Nasyrul Quran – BERNAMA


Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *