Malaysia menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Asean-GCC, kata Zambry

Kongsikan Artikel ini


JAKARTA – Malaysia akan menjadi tuan rumah sidang kemuncak Majlis Kerjasama ASEAN-Teluk (GCC) pada September atau Oktober tahun ini, kata Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

“GCC mencadangkan kepada ASEAN untuk Malaysia menjadi tuan rumah; tarikh itu masih dalam perbincangan,” katanya kepada media Malaysia selepas mesyuarat Pemukiman Menteri Luar ASEAN (AMM Retreat), di sini, hari ini.

Beliau berkata Malaysia yang telah diberi mandat oleh ASEAN untuk menjadi Sekretariat ASEAN-GCC dan ASEAN-Kanada, akan mewujudkan kerjasama antara rantau ini dan kedua-dua pihak melalui dialog.

ASEAN dan GCC telah menjalinkan hubungan rasmi sejak 1990, manakala hubungan ASEAN-Kanada diwujudkan pada Februari 1977.

Zambry, yang mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Majlis Penyelaras ASEAN (ACC) ke-32 dan Pemukiman AMM di Sekretariat ASEAN, turut mengadakan pertemuan sampingan dengan rakan sejawatannya dari Vietnam, Bui Thanh Son, dan Timor Leste, Adaljiza Magno, untuk mengukuhkan hubungan dua hala.

“Malaysia menyokong kemasukan Timor Leste sebagai negara ASEAN ke-11,” katanya.

Menteri Luar ASEAN semalam mengalu-alukan penyertaan Timor Leste sebagai pemerhati buat pertama kali pada mesyuarat yang dipengerusikan oleh Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi.

“Malaysia adalah antara negara yang sangat konsisten sejak kami mengemukakan permohonan untuk menjadi anggota penuh ASEAN,” kata Magno kepada pemberita selepas pertemuan dengan Zambry.

Beliau berkata penyertaan Timor Leste dalam ACC dan AMM Retreat sebagai pemerhati adalah batu loncatan untuk menjadi ahli penuh.

Negara kini cuba memenuhi keperluan berdasarkan garis panduan yang diluluskan oleh negara anggota ASEAN dan juga menyediakan pelan hala tuju untuk menjadi ahli penuh pada masa hadapan.

“Timor Leste mempunyai kerjasama dua hala yang sangat kukuh dengan Malaysia,” kata Magno sambil menambah bahawa Malaysia telah membantu membina semula negara sejak merdeka, terutamanya dalam pembinaan kapasiti dan melatih diplomatnya.

— BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *