Malaysia mesti memanfaatkan AI

Kongsikan Artikel ini


Imej untuk tujuan ilustrasi sahaja - Facebook

Imej untuk tujuan ilustrasi sahaja – Facebook

SHAH ALAM – Dengan peluang dan cabaran yang datang bersama Kecerdasan Buatan (AI), pemain teknologi di Malaysia menyeru kerajaan untuk menghasilkan visi untuk meneruskan usaha dalam industri yang berkembang pesat.

Semasa berkongsi pengalamannya menggunakan alat AI yang dilancarkan baru-baru ini bernama ChatGPT, pemilik teknologi baru Dr Mazlan Abbas yang merupakan bekas pensyarah menyatakan kebimbangannya terhadap pelajar di sekolah dan universiti yang mungkin hanya mengepam jawapan secara membuta tuli keluar dari tangki maklumat tanpa perlu memahami. mana-mana daripadanya.

Dia bimbang mereka hanya boleh menyalin dan menampal dan menipu dengan semua jawapan yang diambil dari ChatGPT. Mazlan berkata, “Itu mungkin masalah pelajar; plagiarisme.”

ChatGPT atau dalam bentuk penuhnya, Chat Generative Pra-trained Tansformer, ialah chatbot AI lanjutan yang dilatih atau diajar menggunakan set data yang hasilnya, telah membolehkannya berinteraksi dalam cara perbualan. Dilengkapi dengan keluarga model bahasa yang besar, Chat GPT mampu menjawab soalan susulan, mengakui kesilapan, mencabar premis yang salah dan menolak permintaan yang tidak sesuai.

Ketua Pegawai Eksekutif permulaan itu membandingkannya dengan Google yang hanya akan mengeluarkan sejumlah besar penemuan yang perlu dia imbas terlebih dahulu. Sebaliknya, ChatGPT akan memberikannya jawapan terus kepada soalan yang dia perhatikan bergantung pada maklumat yang dibekalkan ke dalam pangkalan datanya oleh manusia sebelum ini.

Antara kebaikan dan keburukan, Mazlan sendiri mendakwa dia lebih cenderung kepada keputusan pertama kerana ia bertindak sebagai pembantunya tanpa mengambil alih tugasnya sepenuhnya. Untuk membuat maksudnya lebih jelas, dia berkata, “Orang yang bertanya soalan ialah kami. Ia hanya membantu untuk memberi jawapan.”

Melawat kebimbangan lain seperti isu penipuan, Mazlan mendedahkan bahawa dengan maklumat yang diperlukan dimasukkan ke dalam pangkalan data ChatGPT, ia boleh digunakan secara positif untuk memberitahu kesahihan sesuatu maklumat. Oleh itu, walaupun menghadapi cabaran yang tidak dapat dielakkan, beliau masih mendapati bahawa teknologi itu boleh memberi manfaat dan membantu dalam tugas sedia ada.

Sementara itu, pengasas Terato Tech dan presiden RONPOS Reza Razali berkata kerajaan perlu melihat bagaimana penginapan itu boleh dikawal untuk menangani isu-isu yang disebutkan. Bagaimanapun, memandangkan teknologi itu agak baharu, beliau mencadangkan agar peraturan itu hanya perlu memberi rangka kerja tentang perkara yang perlu dilakukan dan tidak perlu terlalu ketat pada masa ini.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *