Malaysia negara kaya tetapi negara jiran mengatasi kita, kata Anwar kepada pengundi

Kongsikan Artikel ini

Anwar Ibrahim dalam ucapan khas sebagai rakyat Malaysia mengundi pada hari Sabtu.

Anwar Ibrahim dalam ucapan khas sebagai rakyat Malaysia mengundi pada hari Sabtu.

SHAH ALAM – Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim berhasrat untuk mengembalikan Malaysia yang ‘lama hilang’ ke tahap baharu yang berbeza.

Beliau berkata Malaysia suatu ketika dahulu negara maju entah bagaimana mundur berbanding negara jiran yang melonjak lebih tinggi dalam pelbagai bidang.

“Ada masanya, kami berbangga dengan ekonomi dan sistem pendidikan kami yang baik. Pelabur asing menyayangi kami, negara kami dipenuhi pelajar antarabangsa dan pelancong saya di seluruh dunia.

“Sedihnya, generasi muda hari ini menyaksikan dimensi berbeza negara yang kita kenali sebelum ini.

“Kepaduan antara kita semakin longgar, kedudukan negara di peringkat dunia semakin runtuh,” katanya dalam ucapan khas yang disiarkan dalam akaun Facebooknya.

Anwar berkata rakyat Malaysia secara amnya menghadapi masa yang sukar kerana ekonomi yang bergelut dan pemilik perniagaan kecil telah menutup kedai.

Bagi menangani isu-isu ini, Anwar berkata kerajaan harus bertanggungjawab dan memastikan negara berada dalam tangan yang baik dengan gejala rasuah.

“Kerajaan harus menjamin asas kehidupan seperti kualiti sekolah, bekalan makanan yang mencukupi, doktor dan jururawat mahir, dan akses adil kepada sistem kesihatan.

“Kerajaan tidak boleh lalai dalam memastikan rakyat mencapai taraf hidup yang munasabah untuk diri dan keluarga mereka,” katanya.

Ahli politik veteran itu turut menggesa rakyat Malaysia memilih parti politik yang betul pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) kerana ia menentukan masa depan negara untuk lima tahun akan datang.

“Rakyat Malaysia yang mengundi Sabtu ini (19 Nov) mempunyai peluang yang baik dalam melakar masa depan mereka. Apa yang kita perlukan sekarang ialah sistem ekonomi yang membela nasib semua orang.

“Kami benar-benar memerlukan dasar yang akan menyokong lebih 1.2 juta pemilik perniagaan kecil yang terjejas akibat wabak itu,” katanya.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *