Memastikan dana politik lebih telus dan SPRM menjadi lebih bebas – IDEAS

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Kerajaan digesa bekerja lebih serius dalam memastikan dana parti politik lebih telus dan melakukan reformasi institusi dalam usaha menjadikan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) lebih bebas.

Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, berkata undang-undang pembiayaan politik adalah langkah penting untuk mengurangkan rasuah dalam politik.

Setiap parti politik akan tertakluk kepada langkah ketelusan, pendedahan dan penelitian yang sama.

“Rang undang-undang (RUU) persendirian yang sebelum ini diperkenalkan oleh All-Party Parliamentary Group Malaysia (APPGM) mengenai pembiayaan politik memerlukan semua parti politik mengisytiharkan sumber dana mereka kepada suruhanjaya bebas.

“Mengisytiharkan dari mana sumber dana akan mengurangkan kemungkinan parti politik memperoleh dana melalui cara yang menyalahi undang-undang seperti penyelewengan dana awam, rasuah atau pengubahan wang haram,” kata kenyataan itu.

Idea menambah, APPGM turut mengesyorkan pembiayaan awam sebagai usaha membendung rasuah politik, di mana kerajaan menyediakan dana untuk parti politik berdasarkan formula yang ditetapkan.

“Ini akan mengurangkan lagi pergantungan yang berlebihan kepada dana sektor swasta dan potensi konflik kepentingan,” kata kenyataan itu

Idea menambah bahawa meningkatkan kebebasan SPRM akan meningkatkan keyakinan orang ramai terhadap SPRM dan mengurangkan persepsi bahawa SPRM dimanipulasi untuk tujuan politik.

Kenyataan itu menjelaskan bahawa perkara itu boleh dilakukan dengan memastikan tempoh yang ditetapkan untuk memegang jawatan pesuruhjaya dan membentuk Suruhanjaya Bebas Pencegahan Rasuah (IACC).

Idea mengatakan kajian telah menunjukkan bahawa suruhanjaya anti-rasuah yang mempunyai autonomi yang lebih besar secara amnya lebih berjaya dalam memerangi rasuah.

“Kerajaan perlu diingatkan bahawa Pelan Pencegahan Rasuah Kebangsaan (NACP) yang dilancarkan pada 2019 bertujuan memperkenalkan undang-undang pembiayaan politik menjelang akhir 2020 dan membentuk Parlimen Jawatankuasa Pilihan Khas yang berasingan untuk SPRM menjelang akhir 2023.

“Usaha itu dilakukan oleh kerajaan perpaduan yang terdiri daripada parti-parti yang kini berpisah dengan kerajaan.

“Kedua-dua rancangan ini malangnya, dialih keluar oleh NACP semasa semakan pertengahan penggalnya pada 2021.

“Perancangan itu harus dikembalikan semula jika kerajaan sedia ada serius untuk SPRM menjadi lebih bebas,” kata kenyataan itu

Idea, dalam kenyataan sama, berkata kerajaan harus lebih peka dalam mengendalikan kepercayaan rapuh orang ramai terhadap institusi.

“Skor Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2022 baru-baru ini menunjukkan prestasi Malaysia yang merosot dalam membasmi rasuah.

“(Malaysia) tergelincir enam mata dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini sepatutnya mendorong kerajaan untuk memulakan semula usaha reformasi dalam dua perkara utama ini dengan segera.

“Memandangkan NACP akan ditamatkan pada penghujung tahun ini, kini adalah lebih penting bagi kerajaan untuk menunjukkan kesungguhan politik dalam melakukan perubahan,” kata kenyataan itu.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *