Menawarkan harga yang lebih rendah, kelajuan yang lebih pantas untuk Pakej Perpaduan Jalur Lebar Internet Tetap, kata pengguna

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Pengguna di seluruh lembaga mengalu-alukan inisiatif Pakej Perpaduan Jalur Lebar oleh kerajaan, tetapi hanya akan menggunakannya jika ia datang pada harga yang lebih rendah dan kelajuan internet yang lebih pantas.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam Datuk Dr Jacob George berkata inisiatif itu harus dipuji dan dialu-alukan, tetapi kos pakej itu boleh dipertikaikan.

“Kami memuji inisiatif proaktif kerajaan untuk menyara masyarakat, tetapi terdapat banyak keluhan yang datang bersamanya,” katanya.

“Antara isunya ialah sama ada pakej itu sudah murah atau rakyat boleh mendapatkannya dengan harga yang lebih murah lagi?” dia menyoal.

Beliau berkata demikian kerana ramai pakar telah menghubunginya, memberitahu pakej internet itu boleh ditawarkan pada harga yang lebih rendah.

“Dari segi harga, profesional kata kita boleh dapatkan pada harga yang jauh lebih murah dan itu perlu dikaji semula dan dikaji semula kerana jika itu benar, saya tidak nampak sebab mengapa kerajaan tidak boleh melakukannya,” katanya kepada Sinar Daily.

Tambahnya, perlu ada beberapa parameter fleksibiliti dari segi kontrak supaya tidak menambah beban kepada rakyat.

“Mari kita beralih daripada amalan kontrak tetap dan sebaliknya mendekati asas kontrak yang fleksibel di mana pengguna boleh menarik diri daripada perkhidmatan tanpa dikenakan sebarang penalti,” jelasnya.

“Ini penting kerana inisiatif ini harus benar-benar bertanggungjawab, telus dan disesuaikan untuk pengguna yang berada dalam kumpulan sasar,” tambahnya.

Kerani Fateha Shukor yang juga menjual pakaian preloved dalam talian berkata inisiatif ini bagus, tetapi ia tidak mempunyai sebarang nilai untuk wang.

“Pakej itu adalah usaha yang baik, tetapi ia tidak berbaloi berbanding pakej yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi lain yang datang dengan kelajuan internet yang lebih pantas,” katanya.

Sebagai penjual dalam talian, Fateha memberitahu Sinar Daily bahawa perniagaannya banyak bergantung kepada kelajuan internet kerana sering menjual pakaian melalui TikTok secara langsung.

Dia juga menjelaskan bahawa dia tidak kisah membayar kira-kira RM200 sebulan untuk pakej Wi-Fi 500Mbps selagi dia mempunyai sambungan internet yang kukuh untuk perniagaan dalam taliannya.

Tambahnya, dia agak keberatan untuk mendaftar untuk pakej itu kerana ia disertakan dengan kontrak, yang akan mengenakan penalti jika dia memutuskan untuk berhenti menggunakan perkhidmatan itu.

Pelajar berusia sembilan belas tahun Amir Usman pakej itu adalah satu langkah yang baik, tetapi kerajaan perlu menurunkan harga kerana kelajuan internet yang ditawarkan tidak sepantas syarikat telekomunikasi lain.

“Jika kerajaan menawarkan harga yang lebih rendah atau meningkatkan kelajuan internet, saya rasa pakej itu berbaloi,” katanya.

Dia juga berkata dia boleh mendaftar untuk pakej itu jika kelajuannya dipertingkatkan untuk dia melakukan tugasan universitinya.

Rahim Mokhtar, yang merupakan pesara berusia 73 tahun, berkata pakej itu sesuai untuk isi rumahnya di mana hanya dia dan isterinya tinggal.

Bagaimanapun, katanya kawasan kejiranannya mempunyai capaian internet yang tidak stabil, jadi melanggan pakej itu akan membazir wang.

“Kerajaan harus meningkatkan kebolehcapaian internet ke semua kawasan, supaya lebih ramai orang boleh mendapat manfaat daripada inisiatif ini,” katanya.

Kerajaan pada Khamis mengumumkan pengenalan Pakej Perpaduan Jalur Lebar Internet Tetap yang bertujuan membantu isi rumah B40, veteran, orang kurang upaya dan warga emas menikmati perkhidmatan jalur lebar pada harga yang lebih rendah.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *