Mengendalikan akaun Najib tertekan dan mencabar – bekas jurubank

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Seorang bekas pengurus perhubungan AmBank memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa dia berasa tertekan apabila mengendalikan akaun bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Joanna Yu Ging Ping, 52, yang mengendalikan akaun bekas perdana menteri ketika itu berkata beliau terkejut apabila Low Taek Jho atau Jho Low memaklumkan hasrat Najib untuk membuka akaun dengan AmBank.

“Saya agak terkejut kerana saya tidak sangka Perdana Menteri Malaysia mahu membuka akaun dengan AmBank. Saya mengandaikan, dia akan pergi ke bank kerajaan atau Maybank.

“Jadi, saya kata ‘okay’ dan Jho Low kata ‘itu bukan tahap anda, mesti Cheah Tek Kuang (pengarah urusan AmBank ketika itu) dan ke atas untuk berjumpa dengan Datuk Seri’.

Jadi, apabila ia bermula, saya tidak mempunyai apa-apa perasaan apa yang diharapkan. Kami terus sahaja dan Cheah akan berjumpa Datuk Seri.

“Tetapi seiring dengan berlalunya masa, apabila akaun terlebih keluar dan terdapat tekanan untuk tidak menghormati cek dan kemudian kami diberitahu kami tidak boleh membenarkan situasi cek melantun kerana beliau adalah perdana menteri, saya berada dalam tekanan. Jadi, ia tertekan. dan mencabar,” katanya.

Yu berkata demikian ketika pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib pada perbicaraan Najib membabitkan penyelewengan RM2.3 bilion daripada dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ahmad Akram: “Jika anda membiarkan cek melantun, apakah yang anda fikirkan akan berlaku?

Yu: “Saya tidak tahu. Kami bimbang dengan laporan media negatif jika cek PM akan melantun. Ia boleh jadi apa sahaja. Ini cek yang dikeluarkan oleh PM Malaysia. Apa-apa boleh berlaku. Ia adalah risiko reputasi kepada PM. Saya sangat tertekan pada masa itu.”

Ahmad Akram: “Kamu kata media boleh ambil dan nama PM akan dicemari jika cek dibiarkan melantun. Kenapa kamu fikir begitu?

Yu: “Ini Malaysia. Saya tidak boleh katakan dengan pasti, tetapi saya ingat ia adalah politik, dan ini adalah akaun PM. Kami tidak membenarkan cek melantun kerana kami tidak mahu kesan kepada bank dan Malaysia.” Sementara itu, saksi pendakwaan ke-41 itu turut memberitahu mahkamah bahawa Najib tidak mempersoalkan sumber wang yang digunakannya.

Ditanya oleh Ahmad Akram sama ada Najib boleh menggunakan dana dalam akaun peribadinya untuk membuat pembayaran untuk mengeluarkan cek dan membayar bil kad kredit tanpa mengetahui ada wang dalam bank, Yu berkata: “dia akan percaya ada wang di dalam bank untuk dia membuat pembayaran tersebut”.

Kepada soalan lain, beliau berkata terdapat banyak cek dikeluarkan daripada akaun Najib tetapi bekas perdana menteri itu tidak pernah merungut bahawa cek ini sebenarnya tidak dikeluarkan oleh beliau.

Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk menerima rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram.

Bagi pertuduhan rasuah, Najib didakwa melakukan kesalahan itu di AmIslamic Bank Berhad cawangan Jalan Raja Chulan di No. 55, Jalan Raja Chulan, Bukit Ceylon di sini antara 24 Feb 2011 dan 19 Dis 2014, manakala wang kesalahan pengubahan wang haram didakwa dilakukan di bank yang sama antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *