Menu Rahmah boleh didapati di IPTA selepas Aidilfitri – Salahuddin

Kongsikan Artikel ini


JOHOR BAHRU – Program Menu Rahmah menawarkan hidangan RM5 setiap satu akan diperluaskan kepada institusi pengajian tinggi awam (IPTA) selepas Aidilfitri, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Katanya, pada peringkat awal Menu Rahmah boleh didapati di 20 IPTA di Lembah Klang.

“Saya telah berbincang perkara ini dengan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan beliau bersetuju kita menjalankan program ini bersama-sama.

“Dari segi penyediaan tempat (lokasi ditetapkan), itu di bawah bidang kuasa Kementerian Pengajian Tinggi manakala kementerian saya bertanggungjawab ke atas menu,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Menu Rahmah di Samballana Bistro di sini hari ini.

Salahuddin berkata program itu akhirnya akan diperluaskan termasuk institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Sementara itu, ditanya mengenai penggunaan nama Menu Rahmah oleh rangkaian minuman popular, Salahuddin berkata beliau tidak menganggapnya sebagai “manipulasi” selagi tiada kompromi terhadap kualiti dan rasa produk.

Salahuddin juga berkata kementerian akan mengadakan sesi penglibatan dengan rangkaian makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) dan McDonald’s minggu depan berhubung pelaksanaan program Menu Rahmah.

“Kami juga akan melibatkan diri dengan Persatuan Kedai Makanan Cina kerana mereka berminat untuk menyertai program ini. Kami berharap untuk terus mengembangkan program Menu Rahmah,” katanya.

Terdahulu, Ahli Parlimen Pulai itu memuji Samballana Bistro kerana bertindak balas terhadap inisiatif kerajaan dengan menawarkan set minuman chicken chop dan mangga pudina pada harga RM5.

“Ini membolehkan golongan berpendapatan rendah di Bandar Dato Onn dan Johor Bahru membeli hidangan Menu Rahmah di kawasan tidak jauh.

“Semalam, saya terharu apabila seorang ibu di Ipoh, Perak, meredah hujan dengan motosikal bersama anak perempuannya (dari Sungai Siput) untuk mendapatkan hidangan Menu Rahmah (di pasar raya Mydin di Meru).

“Itu benar-benar mendorong saya untuk bekerja lebih keras bagi memastikan Menu Rahmah ditawarkan di lebih banyak tempat bagi menyediakan makanan mampu milik kepada mereka yang memerlukan,” tambahnya.- BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *