Moody mengesahkan penarafan Gentings, Genting S’pore & GOHL, tinjauan disemak kepada stabil

Kongsikan Artikel ini


Pendapatan yang lebih tinggi mencerminkan pemulihan berterusan dalam perniagaan riadah dan perhotelan kumpulan itu, khususnya di Malaysia dan Singapura, di mana sekatan wabak dan sempadan berkurangan tahun lalu, kata Moody's.

Pendapatan yang lebih tinggi mencerminkan pemulihan berterusan dalam perniagaan santai dan hospitaliti kumpulan, khususnya di Malaysia dan Singapura, di mana sekatan wabak dan sempadan berkurangan tahun lepas, kata Moody’s.

KUALA LUMPUR – Moody’s Investors Service telah mengesahkan penarafan penerbit Baa2 bagi Genting Bhd (GENB) dan Genting Overseas Holdings Limited (GOHL), dan penarafan penerbit A3 Genting Singapore Limited (GENS), dengan tinjauan disemak kepada stabil daripada negatif.

Agensi penarafan itu juga telah mengesahkan penarafan tidak bercagar kanan yang disokong oleh Baa2 pada nota yang dikeluarkan oleh GOHL Capital Limited, anak syarikat milik penuh GOHL. Nota tersebut dijamin oleh GOHL.

Penganalisis Moody’s Tay Yu Sheng berkata GOHL dan GOHL Capital Limited disokong oleh surat ikatan simpan antara GENB, GOHL, GOHL Capital Limited dan pemegang amanah nota terjamin.

“Perubahan dalam tinjauan kepada stabil dan pengesahan penarafan mencerminkan jangkaan kami bahawa metrik kredit di seluruh kumpulan syarikat Genting akan bertambah baik dalam tempoh 12-18 bulan akan datang, disokong oleh pemulihan berterusan dalam prestasi operasi.

“Bagi GENB, ia juga akan mendapat manfaat daripada sumbangan pendapatan setahun penuh daripada Resorts World Las Vegas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tay berkata rancangan kumpulan itu untuk mengembangkan operasi permainan New York di bawah Genting Malaysia Bhd mungkin menjejaskan kualiti kreditnya.

Bagaimanapun, perkembangan sedemikian, termasuk masa dan struktur pembiayaan pelaburan, akhirnya bergantung pada pemberian lesen kasino, yang masih tidak pasti pada ketika ini, katanya.

Moody’s menjangkakan pendapatan disatukan GENB sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) meningkat kepada sekitar RM8.9 bilion pada 2023 daripada RM7 bilion dalam tempoh 12 bulan berakhir 30 Sept 2022.

Pendapatan yang lebih tinggi mencerminkan pemulihan berterusan dalam perniagaan riadah dan hospitaliti kumpulan, khususnya di Malaysia dan Singapura, di mana sekatan wabak dan sempadan berkurangan tahun lepas, katanya.

Moody’s juga menjangkakan GENB mengekalkan kecairan yang cemerlang secara kendiri, disokong oleh aliran tunai dividen daripada anak syarikat operasinya dan profil kematangan hutang yang diurus dengan baik. – Bernama


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *