MRCS melancarkan dana ‘rayuan’ untuk membantu Tukey, Syria

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Dalam usaha menghulurkan lebih banyak bantuan kepada mangsa gempa bumi di Turki dan Syria, Bulan Sabit Merah Malaysia (MRCS) menyasarkan untuk mengumpul RM1.5 juta dalam tempoh dua minggu.

MRCS, yang merupakan komponen aktif Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa dan salah satu daripada 192 pertubuhan kebangsaan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah, menyatakan kebimbangan mereka terhadap situasi itu dan dengan itu melancarkan dana ‘Rayuan MRCS’ sebagai tindak balas kepada situasi yang teruk. di Turki dan Syria.

Pembiayaan itu akan membantu menyediakan bantuan kewangan dan barangan keperluan, seperti kit rumah, pemanas, beg tidur, kerusi katil, bekalan kebersihan termasuk tuala dan selimut.

MRCS juga menggesa orang awam, sektor swasta, dan organisasi untuk menyokong usaha mereka dengan menderma dengan murah hati.

Rayuan MRCS untuk gempa bumi Turki dan Syria dijangka mengumpul sekurang-kurangnya RM1.5 juta dalam masa dua minggu.

Pengerusi Kebangsaan BSMM, Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah berasa dukacita dengan keadaan yang dihadapi rakyat Turki dan Syria akibat bencana alam yang mengorbankan ribuan nyawa.

Dia juga menggesa semua orang untuk meningkatkan dan menyumbang untuk menyelamatkan nyawa.

“Bulan Sabit Merah Malaysia berasa amat sedih dengan kemusnahan gempa bumi baru-baru ini yang melanda Turki dan Syria pada 6 Feb. Kita mesti bertindak pantas dan bertindak segera untuk membantu menyelamatkan nyawa dan menyokong mereka yang amat memerlukan bantuan.

“Fikiran dan doa kami bersama komuniti terjejas yang kehilangan orang tersayang, cedera, dan mereka yang rumah mereka musnah sepenuhnya,” katanya.

Jumlah orang yang maut dalam gempa bumi kuat di selatan Turki telah melepasi 12,000 hari ini.

Agensi pengurusan bencana Turki, AFAD, berkata 12,391 orang terbunuh dan 62,914 yang lain cedera dalam gempa bumi Isnin yang berpusat di wilayah Kahramanmaras, lapor Agensi Anadolu.

Wilayah lain di selatan dan timur Turki yang terjejas oleh gempa bumi ialah Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir, dan Kilis.

Lebih 6,000 bangunan runtuh akibat gempa bumi berukuran 7.7 dan 7.6 magnitud yang berlaku dalam tempoh kurang 10 jam.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *