M’sia digesa mengikuti sistem ID Indonesia untuk membendung penyalahgunaan minyak bersubsidi

Kongsikan Artikel ini


Terdapat kekurangan minyak masak tahun lepas.  - Gambar Bernama

Terdapat kekurangan minyak masak tahun lepas. – Gambar Bernama

SHAH ALAM – Kad pengenalan perlu digunakan untuk membeli minyak masak bersubsidi seperti yang dilaksanakan di Indonesia, menurut pihak berkepentingan.

Sinar mendapati beberapa perniagaan, penjual makanan dan kedai serbaneka menyatakan peraturan Indonesia harus dilaksanakan kerana pembelian minyak masak yang tidak terkawal boleh mendatangkan masalah pada masa hadapan.

Pengusaha makanan dan katering Baiti Mohd Radzi, 36, menyokong idea agar rakyat Malaysia menetapkan peraturan dan mengehadkan pembelian minyak masak bersubsidi.

Baiti berkata subsidi kerajaan mesti memberi manfaat kepada rakyat tempatan dan bukannya warga asing.

“Kerajaan harus mengetatkan peraturan dan bertindak mengawal pembelian minyak bersubsidi.

“Bagi perniagaan, kerajaan boleh menetapkan peraturan menggunakan lesen perniagaan dengan kuantiti terhad untuk membuat pembelian,” kata usahawan itu kepada Sinar.

Bagi peniaga runcit Mohd Hazwan Jaludin, 35, pembelian minyak masak secara pukal oleh peniaga mendatangkan kesan.

“Pembelian minyak bersubsidi mesti dikawal terutamanya kepada peruncit kerana pembelian yang tidak terkawal boleh menyebabkan mereka yang kurang bernasib baik tidak mengalami pengalaman membeli minyak tersebut.

“Kawalan itu boleh dilaksanakan sekiranya terdapat garis panduan ketat yang ditetapkan kepada mereka yang membeli secara pukal,” katanya.

Pemilik kedai serbaneka dikenali sebagai Khan, 63 berkata, beliau bersetuju jika kerajaan menetapkan peraturan yang memerlukan pengenalan untuk pembelian minyak bersubsidi kerana ia akan memudahkan pembelian barangan kawalan.

“Pada masa ini warga asing boleh membeli minyak masak bersubsidi yang sukar dikawal. Kita mesti melancarkan peraturan baharu seperti Indonesia untuk menggunakan pengenalan,” katanya.

Pada hari Sabtu, dilaporkan Indonesia kini mewajibkan kemukakan kad pengenalan setiap kali pembelian minyak masak bersubsidi dibuat bagi mengelakkan pembelian berlebihan.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *