M’sia mesti menyesuaikan diri dengan cabaran Laut China Selatan atau berisiko kehilangan kepentingannya, kata penganalisis

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Malaysia mesti menyesuaikan diri dengan realiti baharu dan strategik yang muncul di Laut China Selatan (SCS) atau berdepan melihat kepentingan negaranya terjejas, kata seorang penganalisis.

Ini berlaku selepas Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan berkata ketiga-tiga cabang angkatan tentera dalam keadaan berjaga-jaga dan akan terus berada di kawasan yang menjadi pertikaian bagi menghalang mana-mana pihak asing daripada melaksanakan “doktrin estoppel”, merujuk kepada kapal maritim China dalam a kawasan pertikaian berhampiran perairan Malaysia di luar pantai Sarawak,

Memetik perkembangan terbaru kapal China yang memasuki perairan Malaysia, Collins Chong Yew Keat, penganalisis hal ehwal luar di Universiti Malaya berkata pengumuman terbaru oleh kementerian pertahanan ini menandakan perubahan dalam nada Malaysia dalam bertindak balas terhadap pencerobohan ini.

Bagaimanapun, Chong berkata Malaysia mesti berbuat lebih banyak untuk melindungi kepentingannya dan meninggalkan “diplomasi senyap” dan mengambil sikap tegas dan tegas dalam mempertahankan kepentingan negara dan integriti wilayahnya dengan meningkatkan keupayaannya untuk menghalang pencerobohan dan mengutamakan mesej yang jelas dan tegas untuk meningkatkan responsif. kapasiti.

“Peristiwa baru-baru ini dalam SCS, khususnya di sekitar Beting Patinggi Ali yang dipertikaikan dekat Miri, sekali lagi menekankan kepentingan kesedaran awam yang lebih besar dan kesegeraan yang lebih tinggi bagi penggubal dasar untuk secara asasnya mengorientasikan semula usaha China selama bertahun-tahun dan menjauhkan diri daripada terperangkap di bawah kuasa gergasi Asia itu. orbit,” katanya kepada Sinar Daily.

“Tindakan pertelingkahan berterusan dan aktiviti zon kelabu yang bertujuan untuk mengukuhkan dakwaan Beijing mengenai permintaan sembilan garis putus-putusnya dalam SCS telah berulang kali dipenuhi dengan respons yang lemah di pihak kami dan mengakibatkan pergantungan berterusan kami pada diplomasi pintu belakang dan tenang untuk mengelak daripada mencetuskan kemarahan China. dengan risiko talian hayat ekonomi kita,” tambahnya.

China telah mengekalkan rondaan hampir setiap hari di ciri-ciri utama di seluruh Laut China Selatan yang dipertikaikan sejak tahun lepas, meningkatkan kehadirannya ketika ketegangan di laluan air dengan jiran Asia Tenggara kekal tinggi.

“Menteri Pertahanan menegaskan bahawa pemantauan telah berterusan dan penggunaan aset telah dimulakan untuk mencegah “doktrin estoppel”.

“Ini mencerminkan perangkap sejarah kami dalam terhad kepada langkah memantau kapal China, kapal tempur dan pesawat dan hanya responsif pada tahap terpilih sekiranya terdapat pelanggaran garis merah.

“Hampir setiap insiden itu akan diketepikan sebagai tidak menyinggung perasaan buat masa ini, kerana ia tidak melepasi sempadan sebenar kami atau zon ekonomi eksklusif kami di bawah apa-apa yang dibenarkan oleh Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut,” katanya.

Melangkah ke hadapan, Chong berkata Malaysia mesti mengambil serius keupayaan pertahanannya dan menjauhi kesilapan lampau seperti kelewatan kapal tempur pesisir (LCS) dan kurang pelaburan berterusan dalam aset pertahanan strategik di samping terlalu bergantung kepada China untuk perdagangan.

Beliau juga berkata Malaysia mesti berusaha dan dilihat sedang berusaha untuk mempelbagaikan hubungan ekonomi dan perdagangannya dengan China, selain membina keupayaan pertahanannya sendiri, jika gagal, ia akan mendapati dirinya tidak mempunyai kredibiliti dan terasing dalam menghadapi cita-cita SCS China.

“Jika kita tidak serius dan cukup berani untuk melepaskan diri daripada perangkap dan ketakutan China kita dan mengambil tindakan berani untuk mengorientasikan semula pendekatan kita dan mengekang kebocoran dan salah urus dalam spektrum pertahanan kita, bagaimana kita boleh mengharapkan orang lain mengekalkan kepercayaan mereka dalam membantu kami dan datang membela kami sekiranya kami memerlukannya?”,” tambahnya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *