M’sia, Thailand akan menandatangani empat MoU mengenai tenaga, ekonomi digital

Kongsikan Artikel ini


Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyaksikan pertukaran empat memorandum itu di Rumah Kerajaan di Bangkok bersama Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan o-cha.  - Gambar Bernama

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyaksikan pertukaran empat memorandum itu di Rumah Kerajaan di Bangkok bersama Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan o-cha. – Gambar Bernama

BANGKOK – Malaysia dan Thailand akan menandatangani empat memorandum persefahaman (MoU) untuk meneroka potensi kerjasama dalam bidang tenaga dan ekonomi digital sempena lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata Anwar akan menyaksikan pertukaran empat memorandum itu di Rumah Kerajaan di Bangkok bersama Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan o-cha.

Zambry berkata empat memorandum itu adalah antara Digital Economy Corporation Sdn Bhd (MDEC) dan Agensi Penggalakan Ekonomi Digital Thailand; Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Pihak Berkuasa Penjanaan Elektrik Thailand (EGAT); TNB Renewables Sdn Bhd dan Planet Utility Co Ltd; serta TNB Power Generating Sdn Bhd dan B.Grimm Power Public Co Ltd.

“Penandatanganan empat memorandum itu akan membolehkan kedua-dua negara meneroka potensi kerjasama dalam bidang tenaga dan ekonomi digital yang mempunyai kepentingan bersama,” katanya pada sidang media malam ini menjelang lawatan rasmi perdana menteri ke Thailand.

Turut hadir pada sidang media itu ialah Duta Besar Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel.

Anwar akan melakukan lawatan sulung dua hari ke Thailand esok (9 Feb) untuk bertemu rakan sejawatannya Prayuth bagi membincangkan langkah ke hadapan dalam mengukuhkan kerjasama pelbagai aspek antara Malaysia dan Thailand.

Ini merupakan lawatan rasmi antarabangsa keempat Anwar selepas Indonesia, Brunei dan Singapura sejak beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri ke-10 pada 24 Nov tahun lepas.

“Lawatan ini akan mencerminkan hubungan dua hala yang erat antara Malaysia dan Thailand yang telah dibina atas kepercayaan dan perkongsian bersama.

“Hubungan simbiotik ini telah memberi manfaat kepada rakyat kedua-dua negara melalui kerjasama dalam pelbagai sektor terutama melalui kerjasama lintas perintah,” katanya.

Anwar dijadual memberi ucapan mengenai “Masa Depan ASEAN” semasa pertemuan dengan “Kapten Industri” dan komuniti perniagaan pada hari Jumaat (10 Feb).

Tahun lalu, Thailand merupakan rakan dagangan ketujuh terbesar Malaysia di dunia dan ketiga terbesar di kalangan negara ASEAN, dengan jumlah perdagangan berjumlah RM122.03 bilion (AS$27.75 bilion), meningkat 17.9 peratus berbanding nilai yang dicatatkan pada 2021.

Jumlah eksport ke Thailand meningkat sebanyak 18.9 peratus berjumlah RM65.84 bilion (AS$14.97 bilion) manakala jumlah import dari Thailand mencatatkan peningkatan sebanyak 16.7 peratus berjumlah RM56.19 bilion (AS$12.78 bilion) berbanding tahun sebelumnya. – Bernama


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *