M’sia tidak akan membenarkan keganasan untuk menyelesaikan sebarang konflik di Selatan Thailand, kata Anwar

Kongsikan Artikel ini


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa lawatan rasminya ke Thailand - Bernama Pix

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa lawatan rasminya ke Thailand – Bernama Pix

BANGKOK – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Malaysia tidak akan membenarkan keganasan untuk menyelesaikan sebarang konflik di selatan Thailand.

Anwar, yang secara peribadi dikenali ramai di selatan, berjanji untuk “melakukan apa sahaja yang diperlukan” untuk memudahkan proses damai di selatan Thailand.

“Saya datang ke sini dengan mesej kategori yang sangat jelas bahawa kerajaan (Malaysia) tidak membenarkan sebarang bentuk keganasan untuk menyelesaikan konflik.

“Kami akan menggunakan hak kami sebagai rakan dan keluarga untuk menyatakan kebimbangan kami yang sah sambil mengakui bahawa Thailand Selatan adalah isu dalaman dalam Thailand.

“Adalah menjadi kewajipan kita sebagai jiran dan keluarga yang baik untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk memudahkan proses (keamanan).

“Sebab itu kami bersetuju untuk melantik fasilitator yang boleh diterima daripada seorang pesara angkatan tentera kami untuk membantu dan memberi bantuan kami,” katanya pada sidang media bersama rakan sejawatannya Prayith Chan o-cha selepas mereka bertemu di sini hari ini.

Anwar dalam rangka lawatan rasmi dua hari ke Thailand bermula hari ini.

Malaysia adalah fasilitator bagi proses dialog damai dalam menamatkan konflik berpuluh tahun di Selatan Thailand.

Bekas ketua pasukan pertahanan Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin dilantik sebagai ketua fasilitator Malaysia yang baharu berkuat kuasa 1 Jan 2023.

Sementara itu, Anwar berkata membina kepercayaan adalah penting dalam menyelesaikan konflik di selatan Thailand.

“Adalah malangnya pergaduhan kecil ini telah membawa kepada ketidakpercayaan, kebencian dan kami perlu merayu kepada kedua-dua pasukan, di Thailand dan Selatan untuk memahami bahawa keamanan adalah situasi terpenting.

“Justeru, saya ingin mulakan dengan beberapa elemen kepercayaan dalam diri kita untuk menyelesaikan masalah ini (amanah) dengan persefahaman.

“Saya telah meminta kebenaran perdana menteri (Prayuth) untuk membenarkan saya menyatakan kebimbangan saya melalui cara dan penyelesaian secara aman.

“Terpulang kepada jawatankuasa, jawatankuasa bersama sempadan, untuk bekerjasama dengan rakan sejawatan mereka di Thailand dan mengadakan perbincangan secara jujur ​​dan membina kepercayaan,” katanya.

Perbincangan telah diadakan antara kerajaan dan kumpulan pemberontak sejak 2013 tetapi rundingan itu terhenti apabila tentera menguasai Thailand setahun kemudian. Perbincangan diteruskan tanpa penglibatan parti utama termasuk Barisan Revolusi Nasional (BRN).

Jeneral Wanlop Rugsanoah mengetuai panel untuk dialog damai di wilayah paling Selatan di Thailand (PEDP). – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *