Nak elak parlimen gantung? Belajar cara Itali

Kongsikan Artikel ini
SHAH ALAM – Parlimen gantung boleh dielakkan dengan meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan seorang Perdana Menteri dilantik daripada parti yang memenangi kerusi terbanyak berbanding sistem majoriti mudah sekarang.

Bagaimanapun, pindaan itu perlu dikaji dengan betul dan teliti bagi mengelak risiko kerajaan yang dibentuk tumbang untuk berfungsi berikutan ketidakmampuannya memperoleh undi percaya di Dewan Rakyat.

Pakar Perlembagaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata adalah penting untuk ada kata sepakat daripada semua pihak sebelum sesebuah kerajaan dilantik.

Beliau berkata ia sama dengan sistem kerajaan minoriti yang diamalkan di Itali di mana semua pihak dijemput memberikan pandangan dan mengesahkan mana-mana gabungan yang mendapat majoriti terbesar untuk membentuk kerajaan.

“Kita perlu meminda Perlembagaan Persekutuan untuk mengelak atau mengatasi parlimen yang tergantung. Kita mesti memikirkannya dari sudut itu.

“Jika Parlimen digantung, jika ada peruntukan undang-undang seperti di Itali, Yang di-Pertuan Agong akan memanggil semua blok parti yang terlibat.

“Mereka perlu membentangkan kes mereka. Adakah kerajaan perpaduan atau tidak, adakah satu blok majoriti akan diwujudkan?

“Ini bermakna kata sepakat mesti dicapai sebelum pelantikan kerajaan di peringkat tertinggi.

“Selepas itu, kerajaan akan dibentuk dan perdana menteri mengangkat sumpah,” katanya kepada Sinar pada Selasa.

Beliau juga menegaskan keperluan untuk turut meminda Perlembagaan Persekutuan dengan menambah peruntukan baharu bagi membolehkan parti yang memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya umum mesti dijemput Agong untuk membentuk kerajaan.

Di bawah sistem semasa, seseorang hanya boleh dipilih sebagai perdana menteri jika gabungan mereka memperoleh lebih 50 peratus atau sekurang-kurangnya 112 daripada 222 kerusi parlimen.

Bagaimanapun, Nik Ahmad Kamal mengingatkan kerajaan minoriti mempunyai banyak kelemahan, selain dianggap rapuh berbanding kerajaan campuran kerana akan sentiasa diselubungi kebimbangan gagal mendapat undi percaya.

“Bagaimanapun, sokongan boleh dibuat melalui Memorandum Persefahaman (MoU) melalui Perjanjian Keyakinan dan Bekalan (CSA),” jelasnya.


Sumber dipetik: sinardaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *