Nama anak Johari Abdul diubah di laman web Parlimen ?

Kongsikan Artikel ini


Semakan Sinar Daily mendapati nama Speaker Dewan Rakyat Johari Abdul son& #039 ;s kini tidak lengkap di laman web parlimen.

Semakan Sinar Daily mendapati nama Speaker Dewan Rakyat Johari Abdul son kini tidak lengkap di laman web parlimen.

SHAH ALAM – Semakan Sinar Daily mendapati nama anak Speaker Dewan Rakyat Johari Abdul kini tidak lengkap di laman web parlimen.

Nama penuh anaknya Iqbal Johari boleh didapati dengan mencari di enjin carian, tetapi laman web rasmi parlimen hanya menyatakan nama sebagai Mohammed Iqbal.

Nama itu dipercayai telah diubah berikutan laporan media yang menonjolkan Johari telah melantik anaknya sendiri sebagai pegawai tugas khasnya.

Perubahan itu adalah luar biasa kerana nama Iqbal tidak diseragamkan dengan pegawai lain yang dipaparkan di laman web.

Amalan biasa bagi pegawai kerajaan yang beragama Islam ialah, nama mereka akan ditulis sepenuhnya dengan Bin/Binti disertakan manakala orang bukan Islam akan memasukkan nama keluarga mereka.

Bin atau Binti dalam nama Muslim biasanya menandakan anda adalah anak lelaki atau perempuan si fulan.

Ia melaporkan hari ini Johari menafikan bahawa anaknya diberi sebarang jawatan rasmi kerajaanmengatakan bahawa Iqbal telah menjadi pegawainya sejak 14 tahun lalu.

Dia juga menjelaskan bahawa dia yang membayar gaji Iqbal jadi perkara itu tidak sepatutnya menjadi isu besar.

Isu nepotisme menjadi bualan ramai sejak didedahkan pada Ahad lalu Nurul Izzah telah dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menerusi temu bualnya dengan The Star, bekas ahli parlimen Permatang Pauh itu berkata pelantikannya secara efektif bermula pada 3 Jan.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *