Negara di ‘ambang kemusnahan’ akibat rasuah, kata Anwar

Kongsikan Artikel ini


PETALING JAYA – Pemimpin politik diberitahu supaya tidak menggunakan kaum dan agama dalam isu yang dikaitkan dengan rasuah kerana inisiatif kerajaan mengambil langkah tegas untuk menyelamatkan negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai pembekuan beberapa akaun milik Bersatu baru-baru ini.

Presiden PKR itu berkata Malaysia kini berada di ambang kehancuran akibat rasuah yang telah menjadi sebahagian daripada sistem negara.

“Saya mahu kerjasama rakyat. Tadbir urus yang baik. Kerajaan Pakatan Harapan berazam untuk menghentikan rasuah.

“Percayalah, selepas beberapa bulan dalam kerajaan, saya lebih yakin masalah ini memang rumit dan sukar dirungkai.

“Soal pembekuan pengisytiharan parti politik bukan perkara baru. Sementara akaun parti Umno dibekukan, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi sokongan padu, mempertahankan profesionalisme Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Kini pembekuan telah dilakukan terhadap akaun Bersatu kerana jumlahnya besar dan turut dikaitkan dengan beberapa keputusan kerajaan di bawah kepimpinan beliau,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini pada Isnin.

Anwar juga berkata Bersatu perlu bersedia untuk memberi penjelasan dan tidak mengganggu badan penguatkuasa seperti Cope, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dan SPRM.

“Jika ada pendakwaan, biarlah badan kehakiman bertindak secara bebas.”

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *