Pakej Perpaduan Jalur Lebar Internet Tetap mesti mengikut semak dan imbang yang teliti

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Inisiatif Pakej Perpaduan Jalur Lebar Internet Tetap dialu-alukan, tetapi ia perlu diikuti dengan semak dan imbang yang betul.

Ia juga memerlukan pasukan petugas dengan orang yang berpengalaman untuk memantau dan mengaudit inisiatif tersebut.

“Kerajaan mesti melaksanakan ekosistem semak dan imbang yang betul, dengan pasukan petugas terdiri daripada orang terkemuka untuk memantau dan mengaudit,” kata Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr Jacob George.

Jelasnya, kerajaan terdahulu telah melancarkan banyak inisiatif, tetapi ia tidak diikuti dengan baik dan tidak menepati agenda mereka.

“Perkara paling penting untuk dilihat sekarang ialah sama ada inisiatif ini akan diaudit untuk melihat sama ada ia didorong, boleh menembusi masyarakat, dan membawa penyelesaian menyeluruh kepada penduduk yang disasarkan,” katanya.

Beliau berkata pasukan petugas itu perlu memasukkan individu terkenal dan wakil daripada kementerian untuk duduk dan memberikan maklum balas, serta memantau dan memacu inisiatif itu.

Mereka juga harus melihat kelemahan dalam sistem, jika ada, supaya kerajaan boleh memulakan campur tangan untuk tindakan pembaikan, tambahnya.

“Saya fikir hanya kerajaan yang berani akan memulakannya, untuk cukup berani, untuk mengatakan mengakui terdapat beberapa kesilapan dan masalah dalam usaha mereka.

“Kumpulan anggota pasukan petugas terkemuka yang dilantik akan meneliti keadaan,” katanya kepada Sinar Daily.

Beliau menyatakan bahawa pelaksanaan pasukan petugas boleh menjadi modus operandi untuk sebarang pelancaran akan datang supaya ia menjadi sesuatu yang lebih bertanggungjawab dan telus tanpa ketirisan.

“Ini adalah kerajaan baharu, dan mereka mempunyai peluang untuk menunjukkan bahawa mereka berbeza,” katanya mengakhiri.

Sementara itu, dilaporkan persatuan pengguna Sabah berkata Pakej Perpaduan Jalur Lebar Internet Tetap perlu disokong dengan langkah berkesan untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan internet khususnya di kawasan luar bandar Sabah.

Presiden Persatuan Pengguna Bijak Pantai Barat Sabah David Chan berkata capaian internet di Sabah, yang kini berada pada tahap tidak memuaskan, dikhuatiri menjadi kekangan utama kepada objektif pakej itu untuk menyediakan perkhidmatan internet jalur lebar mampu milik kepada rakyat Sabah.

Beliau berkata adalah amat sukar untuk melihat kesan pakej itu terhadap kehidupan kumpulan sasar di Sabah sekiranya mereka tidak dapat menikmati perkhidmatan itu dengan baik kerana perkhidmatan internet yang lemah.

“Saya berharap kerajaan dapat menambah baik capaian internet dengan membina lebih banyak menara di luar bandar supaya golongan sasar dapat menikmati insentif daripada kerajaan,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Khamis.

Sebaliknya, Persatuan Pengguna Sarawak berkata Pakej Perpaduan Jalur Lebar Internet Tetap merupakan satu inisiatif yang baik untuk menurunkan kos sara hidup golongan sasar.

Naib Presiden Persatuan Suara Pengguna Sarawak Philip Ng berkata pakej jalur lebar berharga RM69 sebulan itu dilihat mampu milik dan memberi peluang kepada golongan yang terdedah untuk memiliki akses internet yang lebih murah di tengah-tengah kenaikan harga barangan sekarang.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil, dalam satu kenyataan pada Khamis, mengumumkan pengenalan pakej itu, yang bertujuan membantu isi rumah B40, veteran, orang kurang upaya, dan warga emas menikmati perkhidmatan jalur lebar pada harga yang lebih rendah.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *