‘Pejuang tolak saya bila tolak GTA’ – Dr Mahathir

Kongsikan Artikel ini


PUTRAJAYA – Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan peletakan jawatannya sebagai pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) kerana parti itu mengambil jalan berbeza.

Beliau berkata keputusan itu dibuat kerana Pejuang tidak lagi mahu bekerjasama dengan Gerakan Tanah Air (GTA).

Astro Awani sebelum ini melaporkan bekas ahli parlimen Langkawi itu kini akan meneruskan perjalanan politiknya dengan GTA, gabungan parti politik Melayu-Islam dan pertubuhan bukan kerajaan yang dianggotai oleh Pejuang.

“Saya telah berada di GTA untuk seketika sebagai Pejuang.

“Tetapi sekarang, Pejuang sudah menuju ke arah yang berbeza, sebab itu saya berundur.

“Pejuang tolak saya apabila mereka tolak GTA,” katanya pada e-Forum Usahawan Bumiputera: Membina Ketahanan Ekonomi Bumiputera dan Cabaran Masa Depan di Yayasan Kepimpinan Perdana, di sini, pada Sabtu.

Ketika ditanya mengenai rancangannya, Dr Mahathir menyatakan beliau akan menumpukan perhatian kepada pengukuhan GTA.

Dalam nota berasingan, beliau juga berkata GTA terbuka untuk menerima pemimpin yang telah dipecat oleh Umno sebelum ini.

“Kami akan menerima sesiapa sahaja yang bersih dan sanggup berjuang untuk bangsa, negara, dan agama,” katanya sambil menambah beliau masih belum menerima sebarang permohonan daripada mana-mana bekas pemimpin Umno.

Sebelum ini, Presiden Pejuang Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata tindakan bapanya itu berikutan pertembungan pendapat mereka berhubung kerjasama dengan GTA selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *