‘Pelantikan Nurul Izzah bertentangan dengan konsep Madani’, kata pakar

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik anak sulungnya Nurul Izzah bertentangan dengan konsep tadbir urus yang baik, integriti dan Madani, kata penganalisis.

Rakan kanan Majlis Profesor Negara Profesor Datuk Dr Jeniri Amir berpendapat melantik Nurul Izzah sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan bukanlah satu langkah yang baik.

“Di mata orang ramai, ini bertentangan dengan konsep Madani, tadbir urus yang baik, dan intergriti.

“Pelantikan ini seperti memberi peluru kepada musuh,” katanya beralasan.

Jeniri juga berkata ramai lagi yang layak daripada Nurul Izzah untuk jawatan penasihat.

“Tidak kira bagaimana Anwar cuba memberi alasan pelantikan ini, kepada orang ramai adalah pengkhianatan terhadap apa yang dia cuba perjuangkan selama ini, perjuangannya menentang kronisme, nepotisme, dan rasuah,” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik Universiti Putra Malaysia Datuk Prof Dr Jayum berkata alasan Anwar melantik anak perempuannya agak kabur.

“Anwar membuat alasan untuk melantik anak perempuannya, namun penjelasannya lemah di mana dia berkata pelantikan Nurul Izzah ke jawatan tertinggi sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan, kedua-duanya portfolio berkuasa dalam kerajaan walaupun Anwar pernah berkata anak perempuannya itu. dilantik secara pro bono.

“Bagaimanapun, saya boleh tegaskan dengan Anwar sebagai ketua parti dan perdana menteri. Jika Nurul Izzah bukan anak perempuannya, pelantikan itu mungkin akan berlalu dengan penuh kekecohan.

“Jadi pada dasarnya, beliau meletakkan kepimpinan tertinggi PKRnya dalam pelbagai jawatan kerajaan, kerana ini diharapkan kepada mana-mana parti politik yang mendapat mandat untuk membentuk kerajaan,” katanya.

Mengenai sama ada Anwar akan dapat menangani kritikan dalam parti, Jayum berkata Anwar mempunyai semua kuasa untuk berbuat demikian, sambil menambah bahawa beliau bukan baru dalam kancah politik.

“Anwar ialah Presiden PKR, Perdana Menteri, dan pemimpin Kerajaan Perpaduan.

“Ya, dia boleh mengawal parti kerana terdapat banyak naungan yang boleh diberikan oleh PM untuk menutup mulut pengkritiknya dalam parti jika perlu.

“Jika gagal, beliau boleh mengambil tindakan seperti yang dilakukan oleh pemimpin parti lain, seperti menggantung keahlian mereka,” katanya.

Mengulas lanjut, rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Dr Oh Ei Sun merasakan dakwaan nepotisme yang ditujukan kepada Anwar dan Nurul Izzah adalah tidak adil.

“Adalah tidak adil bagi saya kerana Nurul bukanlah seorang yang cerewet mahupun seorang kleptokrat yang berpotensi seperti kebanyakan lantikan nepotistik lain tetapi seorang ahli politik yang berkelayakan dengan prospek perdana menteri yang kebetulan adalah anak perempuan Anwar.

“Ini adalah langkah progresif dan reformis, tetapi dalam kes ini, pengkritik yang keras hati dan puritan begitu sukar untuk melantik.

“Mereka (pengkritik) amat dialu-alukan untuk tidak keluar mengundi atau mengundi Perikan Nasional (PN) yang ketuanan kaum dan ekstremis agama dalam pilihan raya negeri akan datang, supaya mereka meningkatkan peluang kemenangan PN dan hidup di bawah prinsip puritan. pemerintahan PN, pertama di seluruh negeri dan kemudian di peringkat nasional juga.

“Orang-orang ini tidak mempunyai gambaran besar sama sekali,” katanya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *