Pemakaian purdah bukan untuk ‘rate & review’ – Ramai Bengang, YouTuber jadikannya sebagai ‘content’

Kongsikan Artikel ini

Hari ini kita lihat ramai di luar sana berlumba-lumba menjadi ‘content creator’ baik di Youtube, FB, IG, dan TikTok sebagai hobi atau menjadikannya sebagai sumber pendapatan baru. Dalam menghasilkan sesuatu ‘content’ itu, ‘creator’ berkenaan perlulah lebih bijak, professional dan beretika apabila dilihat hasilnya taklah sehingga dikecam netizen nanti atau mengganggu sensiviti pihak lain.

Baru-baru ini, portal buzzkini.com melaporkan tular di media sosial satu video YouTube yang memperlihatkan sekumpulan anak muda menjadikan pakaian purdah sebagai fesyen untuk dinilai.

Foto: YouTube/Ammar Nazhan

Konten seolah mempermainkan pakaian purdah

Video berkenaan yang diambil dari YouTube Ammar Nazhan disifatkan netizen sebagai mempermainkan pemakaian purdah dalam kalangan wanita.

Malah, pemilik Twitter @kokoeroe juga tidak bersetuju untuk membiarkan para lelaki menilai dan menyemak pemakaian wanita yang berpurdah.

Wanita beraksi ala-ala fashion show, lelaki pula jadi juri

Perdasarkan video tersebut, YouTuber berkenaan pada mulanya beberapa wanita di dalam pasukannya untuk memakai purdah yang telah disediakan.

Selepas itu mereka diminta untuk berjalan masuk ke ruang tamu seorang demi seorang sambil disaksikan oleh beberapa rakan lelaki seolah-olah ianya satu persembahan fesyen (fashion show).

Penampilan mereka kemudiannya akan dinilai oleh YouTuber berkenaan dan juga rakan lelakinya yang lain.

Sedih, generasi kini semakin hilang akhlak

Seorang pengguna lain, Stephanie Adeline turut meluahkan rasa sedihnya apabila melihat generasi hari ini semakin hilang akhlak, adab dan tidak memahami sepenuhnya hukum agama.

Video penuh

Menjengah di ruangan komen YouTube Ammar pula, rata-rata pengguna media sosial menasihati YouTuber itu bahawa pemakaian purdah atau niqab bukanlah sesuatu fesyen yang boleh dijadikan konten.

Malah ada yang berkata tindakan sedemikian seolah-oleh memperlekehkan dan menjatuhkan kemuliaan pakaian para isteri-isteri Nabi Muhammad SAW.

“Niqab is not a fashion” – Netizen

Sumber: buzzkini[dot]com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *