Pembersihan Umno: Tiada niat untuk merayu, akan gunakan masa untuk muhasabah diri – Shahril

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Bekas ketua penerangan Umno Shahril Hamdan berkata penggantungannya daripada Umno memberi masa kepadanya untuk bermuhasabah diri, tetapi dia tidak berhasrat untuk membuat rayuan.

Shahril berkata dia kecewa dengan keputusan itu tetapi dia terus bersikap positif dan akan terus melakukan perkara yang betul.

“Sebagai manusia, sudah tentu saya kecewa, tetapi saya akan tabah dan jika kita fikir kita melakukan perkara yang betul, kita teruskan dan selebihnya serahkan kepada Allah.

“Saya terfikir untuk menambah baik parti, tetapi Ahli Majlis Tertinggi Umno (MKT) tidak nampak jadi agak janggal untuk saya merayu,” katanya ketika berucap pada program Sinar Live bertajuk ‘Pahit nak telan, tapi.. .’, dikendalikan oleh hos Hazwan Mokhtar dan disiarkan secara langsung di semua platform media sosial Sinar Harian.

Shahril berkata, walau apa pun, hatinya tetap bersama Umno, dan beliau akan selamanya mengagumi bagaimana bekas perdana menteri Tun Abdul Razak membina parti untuk negara, yang menjadi sebab utama beliau menyertai Umno.

“Ramai pemimpin Umno yang menelefon dan menunjukkan sokongan mereka kepada saya. Alhamdulillah, ada rakan yang mengambil berat tentang saya, tetapi seperti yang saya katakan sebelum ini, kini tiba masanya untuk saya muhasabah diri.

“Saya sedar yang saya ada kelemahan, dan sudah tiba masanya untuk saya perbaiki diri,” tambahnya.

Beliau berkata sebelum digantung kerja, beliau percaya ada ruang untuk semua ahli Umno menambah baik berdasarkan apa yang kita pelajari semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

“Dalam konteks penambahbaikan parti, kita tidak boleh kata Umno kalah kerana parti lain seperti rasuah PN, namun kita perlu perbaiki kerja berpasukan di kalangan ahli Umno.

“Bagaimanapun, mengenai rasuah PN, ya saya percaya ia perlu disiasat.”

Shahril melahirkan harapan agar semua ahli MKT sentiasa menerima teguran sesama mereka.

“Namun, skrip mereka (MKT) ialah anda perlu mengikut saluran dan ruang yang betul untuk menunjukkan pengkritik anda.”

Bercakap mengenai isu tindakan mendedahkan 10 pengkhianat dalam perhimpunan agung Umno (PAU), Shahril berkata mungkin ia hanya taktik untuk MKT mengadakan pembersihan Umno.

“Kena tanya mereka (MKT), sebab mereka buat macam ni? Saya tak boleh cakap banyak sebab saya tak terlibat,” ulasnya.

Shahril, apabila ditanya mengenai ‘St. Regis Move’, yang didakwa perbincangan rahsia untuk memecat Presiden Umno Datuk Seri Zahid Hamidi, berkata beliau tidak tahu mengenai langkah itu dan beliau bukan sebahagian daripadanya.

Shahril turut menyuarakan harapan agar ahli politik bersikap jujur ​​terhadap diri sendiri, bukan semata-mata untuk glamor.

“Saya mahu membantu rakyat; Saya meninggalkan dunia korporat dan perniagaan kerana saya mahu memasuki politik,” tambahnya.

Di penghujung program bual bicara itu, beliau melahirkan harapan agar pengundi muda Malaysia terus maju dan mendapat peluang yang lebih baik.

“Suara mereka perlu didengari, dan mereka perlu meningkatkan pengetahuan mereka dalam pelbagai aspek.”

Shahril adalah antara 42 ahli Umno yang digantung kerja selama enam tahun selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno pada 27 Januari (Jumaat).


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *