Pendakwah dituduh buat amang seksual terhadap 2 remaja lelaki

Kongsikan Artikel ini

Apa itu amang seksual? Pernahkah anda dengar mengenai amang seksual ini? Apakah maksudnya yang sebenar.

Sebagai ibu bapa  anda perlu mengetahuinya, maksud amang seksual ialah sentuhan fizikal ke atas mana-mana anggota badan untuk tujuan seks. Amang bermaksud mengancam, menggugat atau menakut-nakutkan. Pendek kata, ia adalah satu bentuk ancaman seksual.

Memetik laporan akbar Kosmo, seorang pendakwah selebriti dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Seremban, hari ini, atas lima pertuduhan melakukan amang seksual terhadap dua remaja lelaki pada Februari dan Julai lepas.

Dia melakukan perbuatan kelucahan melampau terhadap mangsa terbabit di ruang tamu dan tandas di sebuah rumah di Taman Tiara Sendayan di Nilai.

Azman Syah Alias atau dikenali sebagai PU Azman bagaimanapun mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Datin Surita Budin selepas kertas pertuduhan dibacakan jurubahasa.

Lapor Kosmo lagi, berdasarkan tiga pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan amang seksual fizikal dengan melakukan perbuatan kelucahan melampau termasuk merangsang mangsa berusia 17 tahun di ruang tamu dan tandas di sebuah rumah di Taman Tiara Sendayan di Nilai pada 6 Julai 2022 antara jam 3 pagi hingga jam 5 pagi.

Tertuduh yang berusia 41 tahun turut melakukan perbuatan sama terhadap mangsa berusia 16 tahun 10 bulan yang dilakukan pada 6 Julai 2022, antara jam 3 pagi hingga jam 5 pagi di ruang tamu rumah sama dan pada 5 Februari 2022, antara kira-kira jam 8.30 malam hingga 12 tengah malam.

Sehubungan itu, PU Azman didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang sabit kesalahan, boleh dipenjara tidak melebihi 20 tahun dan boleh juga disebat.

Timbalan Pendakwa Raya, Husni Fairos Ramly meminta mahkamah mengenakan jaminan tinggi terhadap tertuduh iaitu RM15,000 bagi setiap pertuduhan kerana kesalahan dilakukan mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Peguam tertuduh, Mohamad Zahid Ahmad memohon jaminan rendah atas alasan pendapatan anak guamnya terjejas sejak direman bulan lalu dan memerlukan bantuan keluarga untuk menjaminnya, selain tertuduh memberikan kerjasama baik.

Mahkamah kemudian menetapkan jaminan RM40,000 bagi semua pertuduhan dan tertuduh dilarang menghampiri mangsa serta saksi pendakwaan sehingga kes selesai, selain perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap bulan dan menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Kes akan disebut semula bagi penyerahan ditetapkan pada 8 Disember ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *