Pendidikan mampu mengubah nasib belia Palestin

Kongsikan Artikel ini


Timbalan Ketua Jabatan Penyelidikan Saintifik Kolej Universiti Sains Gunaan , Abeer Z. Barakah - gambar oleh Nurul Atikah Sarji

Timbalan Ketua Jabatan Penyelidikan Saintifik Kolej Universiti Sains Gunaan , Abeer Z. Barakah – gambar oleh Nurul Atikah Sarji

SEREMBAN – Belia Palestin bertekad mengubah nasib mereka melalui pendidikan.

Timbalan Ketua Jabatan Penyelidikan Saintifik Kolej Sains Gunaan Universiti, Abeer Z. Barakah berkata belia Palestin sedang bergelut untuk belajar tetapi di sebalik kesukaran yang mereka hadapi, mereka berazam untuk mencapai kecemerlangan.

“Golongan belia di sini percaya bahawa dengan memiliki pendidikan yang berkualiti, mereka akan dapat menyara diri dan keluarga.

“Kami tidak boleh keluar dari Gaza, tetapi sebagai pensyarah, saya ingin mengatakan bahawa kami mempunyai pendidikan berkualiti di Palestin, pelajar tidak dapat melanjutkan pelajaran mereka di luar Gaza, melainkan mereka mempunyai penajaan.” katanya kepada Sinar Daily.

Abeer berkata pelajar menghadapi cabaran seperti tidak mempunyai bekalan elektrik selama hampir 12 jam.

“Bagaimana mereka boleh mengecas komputer riba mereka? Ataupun mendapat sambungan internet?,” soal Abeer.

Dia berkata, hatinya hancur melihat beberapa pelajar mengerjakan tugasan mereka di tepi jalan hanya untuk mendapatkan yang sepatutnya. Abeer berkata kebanyakan ibu bapa Palestin bekerja keras untuk menyediakan anak-anak mereka dengan pendidikan terbaik.

“Kami (Palestin) sukakan pendidikan, kami suka belajar.

“Mereka adalah sebahagian ibu bapa yang menjual tanah mereka hanya untuk menghantar anak-anak mereka melanjutkan pelajaran.”

“Atau pun jika mereka tidak mampu menghantar anak ke universiti, mereka akan menghantar mereka untuk menguasai kraf seperti jahitan atau kraftangan,” jelasnya.

Abeer adalah salah seorang penceramah untuk Persidangan Antarabangsa Palestin Kuala Lumpur (ICPKL) 2023.

500 delegasi antarabangsa dan tempatan dijangka menghadiri persidangan itu di Hotel Royal Chulan di Seremban dari 10 hingga 12 Feb.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *