Pengurusan banjir Johor antara yang terbaik di Malaysia – Ahmad Zahid

Kongsikan Artikel ini


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melawat tiga pusat pemindahan sementara di Sri Medan Johor - BERNAMA

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melawat tiga pusat pemindahan sementara di Sri Medan Johor – BERNAMA

BATU PAHAT – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memuji pengurusan banjir Johor yang menyifatkan ia antara yang terbaik di negara ini.

Beliau berkata di bawah Menteri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi dan setiausaha kerajaan negeri Tan Sri Dr Azmi Rohani, Johor berjaya menggerakkan agensi dan pasukan secara sistematik di seluruh kawasan terjejas.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat juga mengucapkan terima kasih kepada Sukarelawan Selatan di bawah naungan Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Wanita UMNO Skuad Sayang kerana mengerahkan sukarelawan mereka ke lokasi terjejas.

“Terima kasih kepada Menteri Besar Johor, setiausaha kerajaan negeri, pegawai daerah dan agensi yang menganggotai jawatankuasa pengurusan banjir daerah.

“Langkah proaktif ini penting kerana kita mesti membantu mangsa banjir tanpa mengira fahaman politik, kita mesti memberikan perkhidmatan terbaik secara adil,” katanya kepada pemberita selepas melawat tiga pusat pemindahan sementara di Sri Medan, di sini, hari ini, diiringi Onn Hafiz dan Azmi .

Beliau menggesa penyelarasan sebegini diteruskan terutama usaha menghulurkan bantuan dan menjalankan aktiviti pasca banjir seperti pembersihan dan sebagainya, sambil menambah pihak Pengurusan Bencana Negara (Nadma) akan menyediakan jet air bagi memudahkan pembersihan pasca banjir.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri berkata setakat 4 petang, Johor merekodkan seramai 1,525 mangsa banjir di empat daerah dengan Batu Pahat mendahului senarai 883 orang – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *