Pengurusan Kelantan FC Kejam? Apa kata anda? | Info Bantuan

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR: Pengurusan Kelantan FC diakui tidak berperikemanusiaan, dengan kebanyakan pemain pasukan itu hidup dalam tekanan kerana dihimpit komitmen bulanan kerana tidak mampu menerima gaji bulanan penuh.

Situasi itu benar-benar membebankan anggota skuad The Red Warriors (TRW), yang bergelut untuk terus hidup pada setiap akhir bulan, malah ada yang kehilangan kereta selepas dibawa lari oleh bank.

kelantan fc bermasalah 1

Arena Metro berjaya mendapatkan penjaga gol Kelantan FC, Farhan Abu Bakar yang berkongsi cerita sedih berikutan gaji yang belum dibayar tidak dibayar sepenuhnya tetapi diminta pihak pengurusan memohon bayaran pendahuluan.

Katanya, perangai memohon bayaran pendahuluan agak pelik, kerana TRW mempunyai tunggakan pada bulan April.

kelantan fc bermasalah 2

“Khamis lalu, nama saya tiada dalam senarai pasukan untuk perlawanan Piala FA di Kuala Terengganu, jadi saya berpindah dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur (Kuala Lumpur) untuk menghantar anak dan isteri pulang ke Kuala Lumpur.

“Saya tiba di Kuala Lumpur pada pukul 8 pagi Jumaat. Selepas itu saya meletakkan bayi di dalam rumah, membancuh susu dan menukar lampin. Selepas beberapa minit saya keluar dari rumah dan melihat kereta sudah tiada.

“Saya menghubungi pihak bank dan mereka mengesahkan kereta saya ditarik. Selepas itu saya menghubungi Boszam (pemilik Kelantan FC Norizam Tukiman) untuk mendapatkan bantuan kerana sebelum ini dia berkata dan menyiarkan di Facebook bahawa jika anda memerlukan wang anda boleh ‘Panggil ‘dia.

“Apabila saya menghubungi, dia berkata dia tidak menyangka saya berada dalam pasukan. Saya terkejut kerana saya berlatih bersama pasukan setiap hari dan banyak gambar saya diambil oleh media pasukan dan dimuat naik ke laman web pasukan. di media sosial.

“Kemudian pada pukul 11 ​​malam Jumaat itu, gaji datang, tetapi pengurusan hanya membayar separuh daripada gaji April saya. Gaji saya hanya RM5,500, jadi mereka hanya membayar RM2,750.”

“Kalau saya nak pergi, cukuplah saya ambil semula kereta itu kerana saya perlu membayar RM3,960 untuk mendapatkannya semula daripada bank. Jadi apabila saya menghubungi bahagian kewangan armada itu, mereka juga boleh memberitahu saya untuk memohon. bagi ‘advanve’, sambil saya minta gaji.

“Ia hanya mengenai kisah saya sendiri, bukan mengenai pemain lain. Saya boleh katakan bahawa saya tidak mempunyai satu perkara yang baik untuk dikongsi tentang pengurusan. Dia kelihatan tidak berperikemanusiaan. Ada pasukan lain yang pernah saya mainkan sebelum ini yang menghadapi masalah. . . Gaji, tetapi mereka ada pendekatan kemanusiaan,” katanya ketika dihubungi Arena Metro.

kelantan fc bermasalah 3

Perkara yang sama berlaku kepada pemain lain, yang enggan namanya didedahkan, dan mengakui dia dilayan tanpa rasa hormat diri.

Dia menamatkan kontraknya dengan Kelantan FC pada akhir Mac, mendedahkan bahawa dia hanya dipecat oleh pasukan kerana mempersoalkan mengapa gajinya dibayar lewat.

kelantan fc bermasalah 4

“Saya menyertai Kelantan FC mulai 3 Jan 2023, itu adalah sesi latihan pertama saya. Gaji lewat adalah perkara biasa, tetapi jika saya tidak masuk sehingga penghujung Februari, saya akan mula memintanya.”

“Saya dah cakap, tapi pihak pengurusan tak terima, dan ada sedikit pertikaian. Pihak pengurusan minta saya mohon ‘bayaran pendahuluan’. Gaji saya belum bayar, jadi kenapa saya perlu memohon. ?”

“Akhirnya, Norizam melepaskan saya dan saya bersetuju menerima semua bayaran tiga bulan. Nasib baik saya mengambil langkah pertama meninggalkan pasukan, jika tidak keadaan mungkin lebih teruk,” katanya.

Beliau sekali lagi menyatakan pendedahan bekas jurulatih Korea Selatan Cui Wenzhi mengenai layanan tidak profesional pihak pengurusan adalah benar terutama dari segi kebajikan dan pemakanan.

“Ada masa kita nak makan, bayangkan, kita hanya makan nasi putih, ada telur di atas pinggan, tetapi telur itu hanya ada sebiji telur kuning, dan selebihnya telur putih..

“Malangnya, pihak pengurusan tidak bersusah payah menyediakan makanan untuk kami, kami boleh makan di luar, tetapi bagaimana kami boleh makan di luar jika kami tidak mempunyai wang,” kata pemain veteran itu.Sumber dipetik:
PortalMalaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *