Peniaga dihukum penjara 15 tahun, sembilan sebatan kerana merogol sepupu

Kongsikan Artikel ini


gambar untuk tujuan ilustrasi - FILE PIC

gambar untuk tujuan ilustrasi – FILE PIC

PUTRAJAYA, 8 Feb (Bernama) — Seorang peniaga dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan sembilan sebatan oleh Mahkamah Rayuan hari ini kerana merogol, melakukan hubungan seks luar tabii dan melakukan serangan seksual terhadap sepupunya yang berusia 13 tahun dua tahun lalu .

Panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said membuat keputusan sebulat suara selepas membenarkan rayuan lelaki berusia 30 tahun itu mengurangkan hukuman penjara 20 tahun dan 14 sebatan rotan yang dikenakan ke atasnya oleh Mahkamah Sesyen .

Hakim Kamaludin yang menyampaikan keputusan itu berkata selepas menimbangkan hujah kedua-dua pihak, bagi kesalahan merogol mahkamah meningkatkan hukuman penjara daripada 10 tahun kepada 15 tahun dan mengurangkan hukuman sebat daripada enam sebatan kepada tiga.

“Bagi kesalahan seks luar tabii dan serangan seksual, mahkamah mengekalkan hukuman penjara lima tahun dan mengurangkan hukuman sebat daripada empat sebatan kepada tiga sebatan.

“Hukuman itu berjalan serentak dari tarikh tangkap pada 20 Okt 2021. Perintah penyeliaan polis selama setahun selepas hukuman selesai dikekalkan,” kata Hakim Kamaludin yang bersidang bersama Hakim Datuk Supang Lian dan Datuk Ahmad Nasfy Yasin.

Lelaki itu didakwa merogol, melakukan hubungan seks luar tabii dan melakukan serangan seksual terhadap gadis itu di sebuah ladang getah di Sungai Siput, Perak, pada 4 petang pada 14 Ogos 2021.

Bagi kesalahan merogol, pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat serta perintah pengawasan mengikut Seksyen 295 (1A) Kanun Tatacara Jenayah.

Kesalahan melakukan hubungan seks luar tabii didakwa mengikut Seksyen 377A Kanun Keseksaan dan dihukum mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dengan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat manakala pertuduhan melakukan serangan seksual dirangka mengikut Seksyen 14 (d) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat.

Pada 27 Okt 2021, Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar menjatuhkan hukuman penjara 20 tahun dan 14 sebatan selepas dia mengaku bersalah terhadap ketiga-tiga pertuduhan itu.

Pada 4 Ogos 2022, Mahkamah Tinggi Taiping menolak rayuan lelaki itu untuk mengurangkan hukuman yang dikenakan.

Pendakwaan dikendalikan timbalan pendakwa raya Aznee Salmie Ahmad manakala peguam Kathan Maruthamuthu mewakili tertuduh – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *