Penstrukturan Hutang AirAsia X |Beri Kredit Perjalanan Kepada Penumpang

Kongsikan Artikel ini
Penstrukturan Hutang AirAsia X Beri Kredit Perjalanan Kepada Penumpang
AirAsia

KUALA LUMPUR: Penstrukturan hutang Airasia X telah dimuktamadkan di mesyurat pada 12 Nov lalu di mana syarikat penerbangan tambang murah sederhana ini akan menyediakan kredit perjalanan bagi penumpang yang terjejas akibat penstrukturan semula hutangnya.

Kredit perjalanan ini boleh digunakan untuk pembelian tiket penerbangan masa depan sebaik sahaja sempadan antarabangsa dibuka semula.

“Kami memberi jaminan kepada semua penumpang yang terjejas oleh penstrukturan semula bahawa AirAsia X untuk meletakkan keistimewaan perjalanan dalam bentuk kredit perjalanan, yang boleh digunakan untuk pembelian tiket penerbangan pada masa depan apabila sempadan antarabangsa dibuka semula di atas 0.5 peratus yang akan mereka terima dan kelayakan berasaskan tunai lain berdasarkan prestasi hasil tahunan dalam tempoh tiga tahun seperti yang dijelaskan dalam Penyata Explanatory yang dikeluarkan kepada semua pemiutang. baru-baru ini,” tambahnya.

AirAsia X berkata kelayakan dan kredit perjalanan hanya boleh berlaku jika syarikat penerbangan itu berjaya disusun semula.

“Jika terma skim ini tidak dipatuhi dan skim ini gagal, AAX akan dibubarkan dan penumpang tidak akan menerima apa-apa balasan. Bukan niat untuk AAX meletakkan penumpang dalam keadaan ini,” tambahnya.

Skim pengaturan AirAsia X ini telah disokong oleh 99 peratus daripada semua pemiutang semasa mesyuarat pada 12 Nov 2021.

Penstrukturan Hutang AirAsia X ini mengutamakan penyusunan semula dan memulihkan secara komprehensif agar ia boleh beroperasi semula sebagai salah satu pengendali pengangkutan sederhana kos rendah terkemuka di dunia.

Baca juga artikel : Ketahui cara tukar kad debit Maybank secara online

“Tumpuan kami adalah untuk meningkatkan modal baharu kerana syarikat penerbangan ini tidak menerima sebarang sokongan kewangan luar semasa pandemik atau masa sebelumnya. Oleh itu, syarikat penerbangan mesti membina semula platform yang kukuh untuk masa depan yang mampan dan berdaya maju supaya pelabur baru akan bersedia untuk menyuntik modal baru,” tambah mereka lagi.

Penumpang sebelum ini menyatakan kekecewaan terhadap cadangan AirAsia X untuk membayar hanya 0.5 peratus daripada HUTANG RM33 bilion yang terhutang kepada setiap pemiutang dan penumpangnya.

© New Straits Times Press (M) Bhd