Batang Kali | Penuh emosi ketika pasukan SAR temui mangsa terakhir yang hilang

Kongsikan Artikel ini

Kejadian tanah runtuh di Ladang Organik Bapa, Batang Kali.  - PIKS FAIL BERNAMA

Kejadian tanah runtuh di Ladang Organik Bapa, Batang Kali. – PIKS FAIL BERNAMA

HULU SELANGOR – Anggota Bomba dan Penyelamat AG Mohd Nasharudin Awang Nayan menangis ketika mengeluarkan mayat seorang budak lelaki dari kawasan pencarian tragedi tanah runtuh Batang Kali di Ladang Organik Bapa di Jalan Genting di sini pada Sabtu (24 Nov).

Budak itu adalah mangsa terakhir yang hilang daripada kejadian itu.

AG Mohd Nasharudin berkata pasukan mencari dan menyelamat (SAR) tidak menyangka akan menemui mayat di kawasan lereng bukit kerana mereka tertumpu pada sektor A (Hillview) di atas dan di bawah cerun.

“Salah seorang anggota Bomba dan Penyelamat yang berada di lereng bukit sedang memantau jengkaut, sebelum melihat air mengalir menuruni lereng bukit.

“Dia memanggil saya bersama rakan sepasukan untuk menggali kawasan itu menggunakan penyodok dengan cangkul,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian malam sama.

AG Mohd Nasharudin yang merupakan anggota Bomba dari Balai Bomba Petaling Jaya berkata, pasukan SAR kemudian menemui beg tidur pada kedalaman 1.5m di dalam tanah pada jam 4.53 petang tadi.

“Kami berasa sebak tanda lega apabila mendapati mayat kanak-kanak itu lengkap berpakaian dalam keadaan sempurna tetapi dia sudah mula reput,” katanya.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *